Ministeriöstä poikkeuslupa Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennukselle – rakentaminen maksaa 97 miljoonaa

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi luvan, koska laajennusta pidetään välttämättömänä. Poikkeuslupa tarvittiin, sillä laki rajoittaa sairaalarakentamista ennen sote- ja maakuntauudistusta.

Päijät-Häme
Päijät-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti Lahdessa.
Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on saanut ministeriöltä poikkeusluvan keskussairaalan laajentamiseen. Sairaalaan on määrä rakentaa uusi siipi, johon tulee muun muassa uusi keskusleikkausyksikkö, synnytysyksikkö ja vuodeosastoja. Kaiken kaikkiaan uutta tilaa tulee noin 30 000 neliömetriä.

Sosiaali- ja terveysministeriön perusteluissa todetaan, että investointi on välttämätön ja kiireellinen alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden turvaamiseksi. Lisäksi ministeriö pitää sairaalan elinvoimaisuutta maakunnan tulevaisuuden kannalta tärkeänä, sillä se on maakunnan suurin työpaikka ja merkittävässä roolissa elinvoiman ja hyvinvoinnin edistäjänä.

Uuden sairaalasiiven rakentaminen maksaa 97 miljoonaa euroa. Lisäksi tilojen varustamiseen ja kalustamiseen kuluu yli 30 miljoonaa euroa.

Laajennuksen ansiosta Päijät-Hämeen keskussairaala voi jatkossakin säilyä laajan päivystyksen sairaalana.

Päijät-Hämeen keskussairaala on Suomen toiseksi suurin keskussairaala. Vuoden aikana sielä käy noin 120 000 ihmistä. Sairaalassa työskentelee 2 900 työntekijää.