Koskaan ei saisi sanoa "nuortenohjelma" – Antti "Pizza" Pekkarisen mukaan sanalla oli täyskielto Jyrki-ohjelmassa, sillä lässyttää ei saisi kenellekään

Vähältä piti, ettei Antti Pekkarisesta tullut juontajaa ollenkaan, sillä vain Juice Leskinen arvosti hänen koekuvaustaan. Vaikka Jyrkistä on jo aikaa, Pekkarinen ei jättänyt media-alaa – mies päätti vielä keski-ikäisenä pestautua kesätyöntekijäksi Radio Suomen taajuuksille Keski-Suomeen.

Suomalaiset televisiojuontajat
Nuori mies katselee televisiota.
AOP

JyväskyläKun Antti "Pizza" Pekkarinen aikoinaan oli juontajana ja vastaavana tuottajana kulttimaineeseen nousseessa Jyrki-sarjassa, oltiin aivan uusissa sfääreissä.

Kotimaisia musiikkivideoita ei ollut koskaan aiemmin (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat) nähty televisiossa asti, ja vielä vuosien 1995–2001 Jyrkin aikaan televisio oli itseoikeutetusti kodin keskipiste, joskin tuo alttariasema on sittemmin pudonnut. Jyrkissä myös haastateltiin julkkiksia, ja erityisen ikimuistoista on, että sarjaa tehtiin suorana lähetyksenä yleisön notkuessa taustalla.

bomfunk mc's freestyler musiikkivideon ruutukaappaus
Kuten tästä pikselöityneestä ruutukaappauksesta voi päätellä, Bomfunk MC's musiikkivideo Freestyler on taattua ysärin lopun estetiikkaa ajalta, kun suomalaisia musavideoita näytettiin Jyrkissä.Kuvakaappaus / Youtube

Noista ajoista on siirrytty eteenpäin, mutta yksi asia on ja pysyy: mediat etsivät edelleen uusia yleisöjä ja eittämättä myös nuoria uutisten ja viihteen kuluttajia. Ja siihen Pekkarisella on painavaa sanottavaa:

– Munauksen voi tehdä siinä, jos alkaa tekemään nuortenohjelmaa, Pekkarinen toteaa.

Hetkinen – eikö "nuorisolaisille" puhuminen ja villi snäppääminen viraston tililtä olekaan ehdottomasti tuoretta sukupolvea kutkuttava lähestymistapa? Pekkarisen puheiden perusteella selvästikään ei.

– Eihän lapsillekaan saa lässyttää, eikä nuorille, hän toteaa.

Pitäähän nyt yli viisikymppisen äijän tulla kesätöihin kerran elämässään, kesätoimittajaksi!

Antti "Pizza" Pekkarinen

Pekkarinen täsmentää, ettei pidä järkevänä hakemalla hakea juuri nuortenohjelman näköistä tulosta. Jyrki-ohjelman aikaan juontajilla oli jopa täyskielto sanan "nuori" käytössä; tosin Pekkarisen mukaan Katja Ståhl täräytti heti ensimmäisessä juonnossaan säännön avaruuteen aloittamalla iloisesti: "Hei nuoret!".

Nuorisotutkimusverkoston tutkija Heta Mulari toteaa, että Jyrki oli nimenomaan omana aikanaan aivan uudenlainen sarja, jonka kohdeyleisöön Mulari itsekin silloin kuului. Mulari muistuttaa, että erityisen luotaantyöntäväksi nuoret kokevat sen, että heitä kohdellaan yhtenä isona massana.

– Kun eräässä kaupunkitilan käyttöä koskevassa tutkimuksessa kysyttiin, millaista tilan käyttö on nuorille, yksi nuori kysyi, millaista se on sitten aikuisille, Mulari sanoo.

Mediakäyttäytymisen ja -kulutuksen tahtikin on kiristynyt. Mularin mukaan moni nuori saattaa ihmetellä, miten tutkijat tulevat tenttaamaan mediailmiöistä vasta siinä vaiheessa, kun niiden suosio on jo käyttäjien joukossa hiipumassa. Viimeistään siinä vaiheessa kun omat äidit ja mummot liittyvät esimerkiksi jonkin sosiaalisen median käyttäjiksi, nuoret etsivät keskinäiselle viestinnälleen uusia kanavia.

Eihän lapsillekaan saa lässyttää, eikä nuorille.

Antti "Pizza" Pekkarinen

Mulari kertoo, että mediassa saatetaan myös sortua kaksinapaisuuteen, jossa nuoret joko esitetään jonkin ongelman kautta, tai kerrotaan nuoren ikäryhmän menestymisestä jossain ilmiössä.

Sosiaalisen median kautta omistajuus onkin siirtynyt osittain valtamedialta nuorille itselleen – omannäköisiä ohjelmia kun voi tehdä ja julkaista sinne ilman median portinvartijuutta.

Antti Pekkarinen muistuttaa, että vakaviakin aiheita voidaan käsitellä ilman alentavaa otetta ja tosissaan, eikä ajatellen, että nuorisoa viehättääkseen on hassuteltava jollain erityisellä tavalla. Pekkarisen mukaan Jyrkissä lähdettiin siitä ajatuksesta, että tehdään ohjelmaa, joka kiinnostaisi itseäkin. "Pizza" oli kolmekymppisenä juontajien vanhimmasta päästä, ja kertoo, että yleisön kosiskelua ei juurikaan tarvinnut tehdä.

– Sisällön pitää itsessään olla hyvin mietittyä ja valmiiksi kirjoitettua. Se on ainut tapa tehdä mediaa mille tahansa kohderyhmälle, Pekkarinen toteaa.

Antti "Pizza" Pekkarinen radiostudiossa.
Nadja Mikkonen / Yle

Omien sanojensa mukaan "Pizza" ei pärjännyt Jyrkin koekuvauksissa laisinkaan: makutuomareista ainoastaan Juice Leskinen olisi pestannut miehen suoraan ohjelmaan.

– Tuomarointipisteeni olivat sellaiset, ettei olisi ollut mitään järkeä ottaa minua sinne, Pekkarinen sanoo.

Kohtalo puuttui peliin, kun tuttu tuottaja Marko Kulmala päätti ottaa Pekkarisen mukaan jollain keinolla. Ja niinhän siinä kävi: täysin epäonnistuneista koekuvauksista huolimatta Antti "Pizza" Pekkarisen naama tuli 1990-luvulla nuoruutensa viettäneille tutuksi. Pekkarinen ehti olla Jyrkissä nelisen vuotta ennen kuin lähti tekemään omia projektejaan muun muassa Joonas Hytösen kanssa.

Medianteko jatkuu auringossa ja Jyväskylässä

Nykyään Antti Pekkarinen on yksi niistä suomalaisista, jotka viettävät ison osan vuodenkierrosta jossain ihan muualla kuin kotimaassa, tässä tapauksessa Fuengirolassa Espanjassa, Aurinkorannikon alueella (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti).

Päätös muutosta syntyi noin 12 vuotta sitten, mutta mediaa mies ei ole jättänyt, sillä nyt Pekkarinen on tulossa omien sanojensa mukaan "kesätöihin" Radio Suomen taajuuksille Keski-Suomeen kesäkuussa.

Se onkin monialayrittäjälle aivan uusi rasti: Fuengirolassa Pekkarinen on asunut 12 vuotta, ja siinä ajassa hän on ehtinyt pistää pystyyn suomenkielisen kaupunkilehden (siirryt toiseen palveluun) (Fuengirola.fi) ja pyörittää sen ohella suomalaista palvelu- ja ostoskeskusta, ja tietenkin pizzeriaakin (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti).

Antti Pizza Pekkarinen Fuengirolassa
Pekkarinen on jatkanut media-alan töitä myös Fuengirolassa.Aki Karjalainen / Yle

Fuengirola kuulostaa Pekkarisen puheissa sangen idylliseltä. Kysymys kuuluu: miksi ihmeessä Pekkarinen on tulossa Suomeen ja Jyväskylään heinäkuuksi radiojuontohommiin?

– Sitä minäkin ihmettelen, Pekkarinen sanoo ja nauraa hykertelee.

Idea oli yhtäkkinen: helmikuun kieppeillä Pekkariselle syttyi ajatus laittaa Yle Jyväskylään kesäjuontajahakemus.

– Pitäähän nyt yli viisikymppisen äijän tulla kesätöihin kerran elämässään, kesätoimittajaksi! Minusta se on hirveän hauska ajatus, Pekkarinen toteaa hyväntuulisesti.

Jyväskylän alue valikoitui helposti, sillä se on Pekkarisen kotiseutua. Kesämökkikin on yhä Viitasaarella, ja siellä Pekkarinen viettää aina lämpimän vuodenajan.

– Se riittää minulle yleensä aika hyvin Suomesta.