Toisen maailmansodan pommin purku ei sujunut Dresdenissä niin kuin piti – tulipalo, räjähdysvaara ja tuhansia evakuoitu

Brittiläinen lentopommi löytyi tiistaina rakennustöiden yhteydessä.

Pommin purkaminen
Pakettiautossa yhdysvaltalainen 250 kilon lentopommi, joka löytyi Dresdenissä viime huhtikuussa.
Saksassa löytyy vielä usein räjähtämättömiä pommeja toisen maailmansodan jäljiltä. Tässä valmistaudutaan kuljettamaan yhdysvaltalaista 250 kilon lentopommia, joka löytyi Dresdenissä viime vuoden huhtikuussa. Arviolta 25 000 ihmistä kuoli Dresdenin pommituksissa helmikuussa 1945.Filip Singer / EPA

Dresdenissä Saksassa poliisi on joutunut evakuoimaan lähes 9 000 ihmistä, kun toisen maailmansodan aikaisen pommin purkamisyrityksen yhteydessä syttyi tulipalo.

Evakuoitu on muun muassa kaksi vanhusten palvelutaloa ja sairaala.

Räjähtämätön brittiläisvalmisteinen 250 kilon lentopommi löytyi tiistaina rakennustöiden yhteydessä.

Poliisin pommiryhmä onnistui keskiviikkona tuhoamaan pommin sytyttimen, mutta operaatiossa syttyi tuleen materiaalia, joka oli tuotu pommin lähelle suojaksi mahdollisen isomman räjähdyksen varalta. Kukaan ei loukkaantunut.

Alueella on poliisin mukaan räjähdysvaara. Jo pommin purkua varten alue oli eristetty, mutta tulipalon sytyttyä evakuointialuetta laajennettiin.

Poliisi sanoo, etteivät asiantuntijat voi palata pommin luo ennen kuin alue on jäähtynyt. Siihen asti apuna ovat sammutusrobotit ja työtä koordinoidaan helikopterien ja miehittämättömien lennokkien avulla.

Viranomaiset ovat sulkeneet ilmatilan lähellä pommialuetta, mikä on johtanut lentojen perumiseen, kertovat uutistoimisto AFP ja Dresdner Neueste Nachrichten -nettilehti. (siirryt toiseen palveluun)

Saksassa löytyy usein räjähtämättömiä toisen maailmansodan pommeja. Liittoutuneet pommittivat Dresdeniä rajusti sodan loppuvaiheissa helmikuussa 1945. Arviot uhrimäärästä vaihtelevat, mutta ainakin 25 000:n arvioidaan kuolleen.

Lue myös:

Saksa siivoaa yhä toisen maailmansodan jälkiä – joka vuosi löytyy yli 2 000 tonnia räjähteitä

Lähteet: AFP, Yle Uutiset