Perinteinen oululaisleipomo irtisanoo 101 työntekijää

Yli satavuotias Antell lopettaa leipomotoimintansa ja keskittyy jatkossa ravintola- ja kahvilatoimintaan. Irtisanomiset alkoivat heti torstaina. Leipomotoiminta jatkuu elokuun loppuun.

leipomoteollisuus
Oululaisen Antell-leipomon rakennus, jonka edessä autoja.
Antellin leipomo on toiminut jo yli sata vuotta.Risto Degerman / Yle

Oululainen perheyritys Antell luopuu tappiollisesta leipomostaan. 101 työntekijän irtisanomiset ovat alkaneet tänään.

Konserni panostaa jatkossa voimakkaasti kasvavaan ravintola- ja kahvilaliiketoimintaan. Antellilla on valtakunnallisesti noin sata henkilöstöravintolaa ja useita kahviloita.

Toimitusjohtaja Tomi Lanton mukaan leipomoliiketoiminta on ollut yhtiössä jo useita vuosia tappiollista. Antell Leipomot Oy investoi vastikään miljoona euroa uuteen leipomolinjaan millä leivotaan muun muassa paistopistetuotteita ja onnistui leipomomyynnin kasvutavoitteissa. Kasvu ei kuitenkaan riittänyt kannattavuuden parantamiseen.

– Leipomomarkkina on muuttunut jo pitemmän aikaa. Me olimme liian hitaita reagoimaan. Meidän olisi pitänyt investoida aikaisemmin ja enemmän. Olemme liian käsityövaltainen, ja tuotannolliset kustannukset ovat liian korkeita, Tomi Lantto erittelee.

Lähes 140 vuotta jatkunut leipominen loppuu

Varatoimitusjohtaja Annukka Lantto kertoo, että ratkaisu on aiheuttanut perheyrityksessä suurta surua.

– Hallitus oli kuitenkin päätöksessä yksimielinen ja mieliala lopulta levollinen, Annukka Lantto kuvailee.

Koko Katri Antell -konserni työllistää vielä noin 600 henkilöä. Konsernin liikevaihto on Tomi Lanton mukaan kolminkertaistunut viimeisen viidentoista vuoden aikana. Leipomoliiketoiminnan osuus 52,4 miljoonan euron liikevaihdosta on 7,5 miljoonaa euroa.

Antell arvioi leipomotuotteiden markkinaosuudeksi pohjois-Suomessa vajaat kymmenen prosenttia. Yritys aloitti leipomona vuonna 1880.

Henkilökunta hämmennyksen vallassa

Leipomon pääluottamusmies Pertti Ahosola kertoo, että henkilökunnan tunnelmat ovat aamun tiedotustilaisuuden jälkeen vaihdelleet suuresti. Hän on itse työskennellyt jo 35 vuotta esimerkiksi kuuluisan Omenahyvekakun leivonnan parissa.

– Kyllä lopetuspäätös täysin tuli yllätyksenä. Toki tästäkin vaihtoehdosta on puhuttu, mutta en ole ajatuksissani osannut ottaa vastaan, että tämä toiminta loppuisi.

Pääluottamusmies kiittelee työnantajaa aidosta keskustelusta yt-neuvottelujen aikana. Niitä jatkettiin kahdeksan viikon ajan, vaikka laki velvoittaa vain kuuteen viikkoon.

– Meillä leivotaan normaaliin tapaan elokuun loppuun asti. Ja osalla työt jatkuvat senkin jälkeen jälkisiivouksen merkeissä, Pertti Ahosola toteaa.

Leipomon irtisanottavassa henkilökunnassa ei ole eläkeikäisiä työntekijöitä.

– Toivon, että nuoremmille löytyy vastaavia töitä. Nythän markkinoita avautuu toisille leipomoille. Omalla kohdalla ikää on jo sen verran, voi olla huonoa löytää uutta työtä, Pertti Ahosola pohtii.