Metsästysseura siivoaa joka kevät kärrykuormittain rojua maastosta – metsään kipataan tavaraa, jonka saisi viedä kaatopaikalle ilmaiseksi

Ihmiset esimerkiksi pakkaavat pihoistaan risuja muovisäkkeihin ja jättävät säkit sitten metsään.

jätehuolto
Luvaton kaatopaikka Iidesjärven matonpesupaikkalla
Huonekalujen ja muun tavaran hylkääminen luontoon on ympäristörikos, mutta jälkien siivoaminen jää usein maanomistajan vastuulle. Katso uutisjutusta, millaisia luvattomia kaatopaikkoja kuvausryhmän kameraan tallentui tällä viikolla Pirkanmaalla.

Nokian Kankaantaan metsästysseuralaiset siivoavat joka vuosi kärrykaupalla rojua Koukkujärven kaatopaikalle johtavan tien ja siitä risteävien metsäteiden varsilta. Viime viikon talkootyön saalis oli neljä isoa peräkärryllistä tavaraa.

– Teiden varsille oli tällä kertaa jätetty pakastimia, sähköhelloja ja sohvakalustoja, luettelee seuran puheenjohtaja Henri Moisio.

– Käsittämättömintä on, että ihmiset pakkaavat pihoistaan risuja muovisäkkeihin ja jättävät ne sitten metsään. Nehän eivät maadu lainkaan.

Risut saisi viedä ilmaiseksi muutaman kilometrin päässä olevalle Pirkanmaan jätehuollon jätekeskukselle, samoin kuin myös jääkaapit ja sähköhellat.

– Sehän on jopa vaivalloisempaa kiikuttaa jätteet metsäautotien varteen kuin viedä ne jäteasemalle, Moisio sanoo.

Tuoli rantamaisemissa.
Pyhäjärven rantamaisemiin hylätystä nojatuolista olisi mahtavat maisemat järvenselälle.Heli Mansikka / Yle

Metsästysseuran väki siivoaa Koukkujärven maastoa talkoilla, koska jäsenet liikkuvat itse paljon metsässä ja haluavat, että alue ei muutu kaatopaikan jatkeeksi. Keräämänsä kärrykuormat talkoolaiset ovat saaneet viedä jätekeskukseen ilmaiseksi, vaikka mukana olisi myös maksullista jätettä.

Esimerkiksi sohvan vieminen jäteasemalle maksaa Pirkanmaalla 17 euroa. Se on hinta, joka peritään kahdesta kuutiosta eli tavallisesta peräkärryllisestä sekajätettä.

"Halveksunta ja häpeä"

Tampereen Nekalaan, Iidesjärven rannalla sijaitsevan matonpesupaikan läheisyyteen on tämän kevään aikana ilmestynyt laittoman kaatopaikan alku. Heinikkoon on viskattu muun muassa vihreä, repaleinen sohva, nojatuoli, pesukone, muoviletkua ja patjoja.

Marjukka Laurila on Nekalan matonpesupaikan monivuotinen käyttäjä. Hän on silminnähden pöyristynyt pesupaikan viereen jätetyistä roskista.

– Häpeä! Törkeätä tämmöinen roskaaminen. Halveksunta ja häpeä sille, joka tuommoisen on tehnyt.

Laurila ihmettelee sitä, että roskat on tuotu pesupaikan viereen, vaikka lähistöllä on Nekalan jäteasema, jonne tavaraa voi jättää myös maksutta.

– Pesukonekin otetaan vastaan tuossa Nekalassa, että sinne varmaan olisi ollut sama matka.

Laurilan mukaan Iidesjärven rantapöheikössä törmäilee romuläjiin tämän tuosta.

– Kun koirien kanssa liikun, niin on tuolia ja sohvaa tuolla edempänäkin. Ja tuolla missä on viljelypalstoja, Laurila sanoo.

Laurilan mukaan myös kaupungin puisto-osaston puunkeräyspaikka saa jotkut toimimaan arveluttavasti.

– Sinne ne paiskoo risukasoja, mutta menepä huomauttamaan asiasta niin haistattelevat vaan! Ei ihmiset ajattele kustannuksia, jotka menevät kuitenkin yhteisistä varoista.

Luvaton kaatopaikka Iidesjärven matonpesupaikkalla
Marko Melto / Yle

Akuista jopa maksetaan

Kevät on luvattomien kaatopaikkojen paljastumisen kulta-aikaa. Jätteiden heittäminen luontoon on ympäristörikos, mutta usein romu- ja roskakasat jäävät usein maanomistajien riesaksi. Heille siivousvastuu jätelain mukaan lopulta lankeaa.

– Vaaralliset jätteet, akut ja öljyt ovat pahimpia, sanoo Tampereen kaupungin ympäristövalvoja Petri Jokinen.

Tampereella luvattomien kaatopaikkojen siivoaminen maksaa vuodessa yli 100 000 euroa. Rojut yritetään saada pois maastosta mahdollisimman nopeasti, sillä pienikin roskakasan alku tuntuu vetävän toisia roskaajia puoleensa magneetin lailla.

Maastoon viedään usein tavaraa, jolla on rahallista arvoa. Monet romuliikkeet ostavat metalliromua kilohinnalla myös yksityisiltä tuojilta. Esimerkiksi Lempäälässä toimiva Romukioski maksaa auton akuista 55 senttiä kilolta. Hyväkuntoista tavaraa voi myös lahjoittaa – hyväntekeväisyysjärjestöistä ainakin Fida (siirryt toiseen palveluun) ja SPR (siirryt toiseen palveluun) noutavat isoilla paikkakunnilla kiertoon kelpaavaa tavaraa jopa kotoa.

Pirkanmaalla jäteongelmaa yritetään suitsia tiedottamisella ja neuvonnalla. Ympäristövalvoja Jokinen kuitenkin epäilee, että kaikki eivät muuta tapojaan koskaan.

– Jäteasemaverkostoa on parannettu ja lajittelumahdollisuuksia on lisätty, mutta aina löytyy niitä, jotka katsovat oikeudekseen kipata ylimääräiset roinansa vaikka metsätien varteen.

Lue myös: "Saa ottaa" -lappu ei auttanut, opiskelijan sohva jäi hylättynä rappukäytävään – jokakeväinen ilmiö maksaa kymmeniä tuhansia euroja