1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. New Yorkin pörssi

New Yorkin pörssin johtajaksi nimettiin historian ensimmäinen nainen – ja vessojakin jo on naisille

New Yorkin pörssi oli pitkään testosteronin kyllästämä taloudellisen vallan linnake. Nyt pörssi saa naisen johtajaksi.

New Yorkin pörssi
New Yorkin pörssi
Alba Vigaray / EPA

Stacey Cunninghamista tulee ensimmäinen nainen New Yorkin pörssin johtajana koko sen 226 vuotisen historian aikana.

Nimitys on merkittävä, naisia ei amerikkalaisen liike- ja rahoituselämän huipulla liiemmälti ole.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Yhdessäkään Wall Streetin isoimmista pankeista (JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley tai Citigroup) ei ole ollut naistoimitusjohtajaa. Ikinä.

Teknologiayritysten osakkeilla kauppaa käyvää Nasdaqia on johtanut jo runsaan vuoden ajan toinen nainen, Adena Friedman.

Washington Postin haastattelema (siirryt toiseen palveluun), naisten johtajuutta tukevan Catalyst-konsulttiyrityksen varajohtaja Brande Stellings uskoo, että vähitellen liike-elämässä totutaan naisiin johtajina:

– Se, että meillä nyt on kaksi naista pörssien johtajina tuo meitä lähemmäs normaalitilannetta, jossa ihmiset keskustelevat enemmän uusien johtajien johtajuustaidoista kuin heidän naiseudestaan.

Molempia naisia – Cunninghamia ja Friedmania – yhdistää sama, mikä 80 prosenttia naisjohtajista. He ovat nousseet asemaansa talon sisältä, ja heillä on merkittävästi kokemusta yhtiönsä toiminnasta.

Fortune 500 -listalla olevista yrityksistä vain 24:llä (siirryt toiseen palveluun)on nainen toimitusjohtajana. Luku ei ole kasvanut, vaan viime vuodesta on tultu alaspäin neljänneksellä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Käänne tasa-arvoisempaan suuntaan voi silti olla tuloillaan. Esimerkiksi JPMorgan Chasessa 11-henkisessä johtoryhmässä työskentelee viisi naista, jotka onnittelivat yhdessä Cunninghamia.

Kesäharjoittelijasta johtajaksi

43-vuotias Cunningham aloittaa uudessa virassa huomenna perjantaina. Hän siirtyy tehtäviin NYSE Groupin operatiivisen johtajan tehtävistä.

Nimityksestä ilmoittanut Intercontinental Exchangen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jeff Sprecher perusteli tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) nimitystä näin:

– Operatiivisena johtajana Stacey Cunningham erottui asiakaslähtöisenä johtajana, jota kunnioitetaan alallamme laajasti. Yli puoli vuosisataa sen jälkeen, kun Muriel Siebertistä tuli ensimmäinen nainen, jolla on oma paikka pörssissä, Stacey edustaa uuden sukupolven johtajia New Yorkin pörssissä.

Cunningham aloitti New Yorkin pörssissä (siirryt toiseen palveluun) kesäharjoittelijana vuonna 1994. Päätettyään opintonsa hänet palkattiin pari vuotta myöhemmin pörssin lattialle, jossa siihen aikaan työskenteli 1 300 miestä ja kolmisenkymmentä naista. Cunninghamin tehtävänä oli virkailijana juoksuttaa viestejä meklareille.

Siitä alkoi kuitenkin nopean nousujohteinen ura, 2015 hänet nimitettiin operatiiviseksi johtajaksi.

Entä ne pörssin vessat?

Sprecherin mainitsema Muriel Siebert oli nainen, jonka Cunningham nimesi aiemmin tänä vuonna (siirryt toiseen palveluun)yhdeksi esikuvakseen.

– Kun työskentelin meklarina, en koskaan ajatellut, etteikö se olisi minulle naisena mahdollista. Ja se johtuu siitä, että Muriel avasi tietä. Minusta on tärkeää tajuta, että aina, kun nainen laajentaa toiminnan rajoja ja määrittää niitä uusiksi, hän tekee sitä myös kaikille niille, jotka seuraavat häntä, sanoi Stacey Cunningham.

Siebert lunasti kaikkien aikojen ensimmäisenä naisena oman paikan pörssissä vuonna 1967, mutta pysyi pörssin ainoana naisena liki kymmenen vuotta.

Pörssin työskentelyolosuhteita kuvaa hyvin se, että vasta vuonna 1987 pörssitalon ravintolakerrokseen saatiin naisille oma vessa. Siebert oli uhannut (siirryt toiseen palveluun) tuovansa paikalle kannettavan matkavessan, jos remonttia ei vihdoinkin aloiteta.

Lue seuraavaksi