1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biotalous

EU:n komissio esittää tutkimukselle lisää rahoitusta – Lapin kierto- ja biotalous voi hyötyä

Kasvumahdollisuuksia on etenkin Lapin metsäteollisuudessa ja sen sivuvirroissa. Myös muovin vähentäminen avaa tietä uudelle liiketoiminnalle.

biotalous
Europarlamentaarikko Henna Virkkunen
Kemissä torstaina vieraillut europarlamentaarikko Henna Virkkunen uskoo, että bio- ja kiertotalous kasvaa Lapissa.Jarno Tiihonen / Yle

Euroopan unionin uudet linjaukset voivat hyödyttää Lapin bio- ja kiertotaloutta. Lapissa mahdollisuudet liittyvät erityisesti puuhun, jota jalostamalla voidaan korvata öljypohjaisia tuotteita.

Kemissä torstaina vieraillut kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen näkee kasvumahdollisuuksia etenkin Lapin metsäteollisuudessa ja sen sivuvirroissa.

– Täällä on metsät ja valtavat metsävarannot. Ja me pystymme tosi tehokkaasti saamaan metsäteollisuuden tuotteista ja sivuvirroista todella arvokkaita raaka-aineita.

Virkkunen nostaa esiin myös EU:n halun vähentää muovin käyttöä.

– Tiedämme, että puupohjaisia tuotteita ja materiaaleja käytetään entistä enemmän lääketeollisuudessa, kosmetiikkateollisuudessa, kemian teollisuudessa ja erilaisissa pakkausmateriaaleissa. Lisäksi nyt on iso pyrkimys saada muovia kierrätettyä entistä enemmän ja korvattua muilla tuotteilla. Sehän tarjoaa muun muassa puupohjaisille pakkauksille erittäin isot markkinat.

Tuotekehitykseen esitetään lisää rahaa

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että EU:sta on tulossa tarjolle myös rahoitusta.

– Komissio esittää, että tutkimus- ja tuotekehitysrahoja lisätään huomattavasti. Se tarkoittaa, että tarjolla on merkittävästi rahoitusta myös innovaatioille, joilla korvataan näitä tuotteita kestävämmällä tavalla ja kehitetään tähän liittyvää liiketoimintaa.

Virkkunen kannustaa yrityksiä tähtäämään ulkomaille.

– Näen, että metsätalouden innovaatiot ovat nyt hyvässä vireessä. Suomessa täytyy innostaa yrityskenttää hakemaan eurooppalaista rahoitusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja sitten lähteä rohkeasti kansainvälisille markkinoille, koska kysyntää nyt on.

Toisaalta maataloustukia ollaan vähentämässä

Toisaalta EU on vähentämässä maatalous- ja aluetukia, joita on myönnetty juuri pohjoiseen. Virkkunen on kuitenkin optimistinen tukien jatkumisen suhteen.

– Suomi on Euroopan harvimmin asuttu maa ja Lapissa on pitkät etäisyydet ja vaikeat olosuhteet. Jos sellaisia paikkoja on, mihin näitä tukia pitää suunnata, niin kyllähän Suomi ja erityisesti pohjoinen Suomi on juuri sellaista aluetta.

Virkkusen mukaan EU:n tavoitteena on myös sovittaa eri rahastoja yhteen.

– Tällä hetkellä ne ovat aika sektorikohtaisia. Muun muassa Lapin osalta pitäisi pystyä katsomaan kokonaisuutta. Miten alueen kehittämisen kannalta pitäisi eri rahastoja hyödyntää. Mutta tietenkin on tärkeää, että alueet joissa on vaikeat olosuhteet, kuten pohjoinen Suomi, saavat tukea omille kehittämispyrkimyksilleen, Virkkunen sanoo.

Lue seuraavaksi