1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Kennelliitto: Koiranomistajien piittaamattomuus voi johtaa määräysten tiukentumiseen – Ulkomailla kielletty rotuja ja vaadittu kuonokoppia

Viime aikoina julkisuuteen on noussut tapauksia, joissa koira on hyökännyt toisen koiran tai ihmisen kimppuun.

Tärkeintä on opettaa koiralle tottelevaisuutta. Kuva: EPA

Osassa koiranomistajissa on huomattavissa piittaamattomuutta, kertoo Kennelliitto. Jotkut omistajat eivät välitä siitä, miten koiran kanssa pitäisi toimia, jotta muille koirille ja ihmisille ei aiheutuisi ongelmia.

Koirien käytös on noussut keskusteluun, kun vapaana ollut koira puri poikaa Espoossa viikonloppuna. Helsingissä taas on puhuttanut tapaus, jossa vanha koira kuoli, kun vapaana ollut iso koira hyökkäsi sen kimppuun (siirryt toiseen palveluun) (HS).

Rikoslain mukaan koiranomistaja on aina vastuussa, jos koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen.

– Koiranomistajan on koulutettava koirastaan yhteiskuntakelpoinen ja noudatettava koiranpitoa koskevia säännöksiä, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Järjestyslaissa on myös oma koirakuria koskeva pykälä. Sen mukaan koira on esimerkiksi pidettävä taajamassa kytkettynä.

Kennelliitto varoittaa, että jos piittaamattomuus koiraetikettiä ja koiranpitoa kohtaan yleistyy, voivat viranomaiset puuttua asiaan. Joissain Euroopan maissa viranomaiset vaativat, että koiralla pidetään kuonokoppaa tai kieltävät joidenkin rotujen omistamisen ja kasvattamisen, liitto huomauttaa.

Vihaisiin koiriin halutaan puuttua jalostuksella

Koirien aggressioon on pyritty puuttumaan myös jalostuksessa. Nykyään eri rotujen jalostuksen tavoiteohjelmiin on kirjattu, ettei arkaa tai selvästi vihaista koiraa saa käyttää jalostukseen. Silti Lehkonen korostaa myös omistajan vastuuta.

– Harkintaa koiran hankintaan ja kouluttamista, Lehkonen sanoo. Lehkonen kehottaa jokaista pohtimaan ennen koiran hankkimista, mihin tarkoitukseen koiraa kaivataan. Esimerkiksi kaupunkilaiselle hän suosittelee pientä seurakoiraa eikä mitään jättiläisrotua. Seurakoiraksi tarkoitetut rodut eivät välttämättä provosoidu yhtä helposti. Lehkosen mukaan tärkeintä on kuitenkin opettaa koiralle perustottelevaisuutta.