180 astetta: Laura Lodenius: "Yhteiskunnan ei pidä kouluttaa pakolla vain sen takia, että meillä on perinne nimeltä asevelvollisuus"

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius arvostelee puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mielikuvaa puolustusvoimista vanhanaikaiseksi.

asevelvollisuus
Laura Lodenius
Laura Lodenius

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) väläytti naisten asepalveluksen lopettamista määräajaksi säästösyistä. Myöhemmin hän kertoi heiton olleen herätyshuuto, jonka tarkoitus oli saada media tiedostamaan puolustusvoimiin kohdistuvat suuret säästövaateet.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sanoo, että ministeri Niinistö yrittää vain hämätä. Todellisuudessa hän yrittää valmistella ihmisiä siihen, että puolustusvoimien menot tulevaisuudessa vain lisääntyvät.

– Tuodaan esille tällaisia teennäisiä säästökohteita, jotta voidaan sanoa, että jotain on yritetty, kun alkaa nousta meteli siitä, miksi puolustusvoimien menot vain kasvavat.

Puolustusvoimien budjetin ulkopuolella on käynnistymässä ennennäkemätön määrä hankintoja, jotka maksavat miljardeja. Kalleimpia ovat Ilmavoimien hävittäjät ja Merivoimien uudet sotalaivat.

– Siinä ei parit miljoonat auta, Lodenius toteaa ja viittaa naisten asepalveluksen lopettamisesta saataviin säästöihin, jotka olisivat noin neljä miljoonaa euroa vuosittain.

Laura Lodenius.

Miehiä joutaisi pois armeijasta

Lodenius arvelee, että Niinistöä kuumottaa paine siitä, että armeijasta pitäisi itse asiassa vähentää miehiä. Lodeniuksen mukaan puolustusvoimat kouluttaa tällä hetkellä asevelvollisuusjärjestelmän kautta paljon enemmän ihmisiä, kuin sodanajan tehtäviin tarvitaan.

Lodenius sanoo, että Niinistöllä on armeijasta vanhanaikainen näkemys, jossa puolustusvoimien arvoa mitataan jalkamiehien määrässä. Tämän päivän sotaa ei käydä 40-luvun hengessä, Lodenius huomauttaa.

– Hän arvostaa metsäharjoituksia ja vanhanaikaista reserviarmeijaa. Se ei ole nykyaikaa, kun katsoo tämän päivän konflikteja ja muita armeijoita Euroopassa. Se ei ole modernia militarismia.

Lodeniuksen mielestä on väärin kouluttaa liikaa ihmisiä ja samalla viedä turhaan aikaa heidän nuoruudestaan, jolloin heidän pitäisi opiskella, valmistua ammatteihin ja tehdä töitä.

– Ymmärrän, että yhteiskunta kouluttaa pakolla sen määrän, mikä tarvitaan. Mutta en ymmärrä, että sitä tehdään vain sen takia, että meillä on tällainen perinne nimeltä asevelvollisuus.

Asevelvollisuuden uudistaminen vain ajan kysymys

Lodenius sanoo, että Niinistö pyrkii puolustusministerin asemaan päästyään kaikin keinoin saamaan arvomaailmansa mukaiset asiat läpi. Niinistön suurin hätä liittyy siihen, että puolustusvoimille ei annetakaan lisää rahaa.

Hän uskoo Niinistön tiedostavan, ettei nykymuotoiselle asevelvollisuudelle ole pian enää kysyntää.

– Se koetaan laajasti epäoikeudenmukaiseksi. Nuoremman sukupolven mielestä on tosi outoa, että on jotain, joka koskee vain toista sukupuolta.

Keskiviikkona Elisabeth Rehnin ajatushautomo toi esiin selvityksen, jonka mukaan nykymuotoinen asevelvollisuus tulisi korvata kansalaispalveluksella, johon velvoitettaisiin myös naiset, ahvenanmaalaiset ja Jehovan todistajat. Kansalaispalveluksen voisi suorittaa asepalveluksena tai uudenlaisena varautumispalveluksena, joka korvaisi siviilipalveluksen.

Lodenius on tyytyväinen, että esitys avasi jälleen keskustelun asevelvollisuuden uudistamisesta. Hänen mukaan esityksessä on hyviäkin puolia, mutta paljon myös ongelmakohtia.

Lodenius ei muun muassa usko, että alle vuoden mittaisella periodilla voisi kouluttaa ketään puolustamaan Suomea esimerkiksi kyberuhkaa vastaan.

Lodenius kannattaisi mieluummin Norjan asevelvollisuusmallin kaltaista systeemiä, jossa koko ikäluokka osallistuisi kutsuntoihin. Se toisi asevelvollisuuteen tasa-arvoa, valikoivuutta ja valinnanvapautta. Armeijalle olisi hyvä, jos sinne päätyisi mahdollisimman motivoitunutta väkeä ja niiden, jotka eivät ole motivoituneita, ei tarvitsisi suorittaa asepalvelusta lainkaan.

– Se olisi järjellinen kompromissi, kunnes päästään siihen maailmaan, ettei tarvittaisi armeijoita.