1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Lämpöaalto ei ota loppuakseen – Jopa 30 astetta mahdollinen ensi viikolla

Ilmatieteen laitos varoittaa, että metsäpalon riski kasvaa erittäin suureksi tulevina päivänä suuressa osassa maata.

sää
Sääkartta
Yle

Varsin lämmin kesäsää jatkuu pitkälle ensi viikkoon. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan koko loppukuu on ennusteiden perusteella aurinkoinen ja osittain helteinen. Sateita ei ole näköpiirissä.

– Korkeapaineita pulpahtelee lännestä. Kun Suomen yllä oleva korkeapaine siirtyy tästä kaakkoon niin seuraava on jo tulossa, sanoo Koskela.

Tänään torstaina lämpötila on ollut maan eteläosassa 20 asteen tienoilla ja muualla on ollut viileämpää. Sää lämpenee uudelleen perjantaina ja lauantaina. Hellelukemia voidaan mitata huomenna lähinnä Pohjanmaalla ja osassa länsirannikkoa. Pohjoisessakin lämpötilat kohoavat perjantaina yli 20 asteeseen.

Lauantaina hellelukemat ovat mahdollisia laajemmin maan etelä- ja keskiosassa.

– Sunnuntaina ei ennusteen perusteella mitata hellelukemia vaan päivä vaikuttaa samanlaiselta, kun tämä päivä, vaikka ei torstaikaan kylmä ole ollut, sanoo Koskela.

Keskiviikko lämpimin päivä

Sunnuntain pienen notkahduksen jälkeen sää lämpenee ensi viikolla uudelleen. Maanantaista torstaihin on luvassa varsin korkeita lämpötiloja. Keskiviikko vaikuttaa ennusteen perusteella viikon lämpimimmältä päivältä.

– Maanantaina lämpötilat ovat 25–26 asteessa, tiistaina ainakin etelässä päästään 27–28 asteeseen ja keskiviikkona maan lounaisosassa päästään lähelle 30 astetta, sanoo Koskela.

Toukokuun tähän asti korkein lämpötila on ollut 29,6 astetta, johon yllettiin kuun puolivälissä muun muassa Kouvolassa ja Vantaalla.

Pitkään jatkuneella lämpimällä säällä on myös kääntöpuolensa. Ilmatieteen laitos on antanut metsäpalovaroituksen (siirryt toiseen palveluun) lähes koko maahan. Ilmatieteen laitos kirjoittaa Twitterissä, että metsäpaloriski kasvaa erittäin suureksi seuraavan viiden päivän aikana suuressa osassa maata.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lue myös:

Kuivuus ja kuumuus ovat tehneet toukokuusta maastopalopainajaisen – "Kuivuus vain jatkuu ja jatkuu"

Ylen meteorologi: Toukokuusta tulossa mittaushistorian lämpimin

Helle paahtaa – näin sinä, ihosi, lapsesi, lemmikkisi ja kotisi selviätte kuumuudesta helpommin

Lue seuraavaksi