1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sote-palvelujen valinnanvapaus

Maakuntavaalit uhkaavat lykkääntyä – Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto viivästyy ja valmistuu ensi viikolla

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) mukaan valiokunnan jäsenillä on tarve vielä jatkaa keskustelua sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta.

Perustuslakivaliokunta kokoontui puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla käsittelemään soten valinnanvapauslakia 15. toukokuuta 2018 eduskunnassa Helsingissä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tarvitsee lisää aikaa lausuntoonsa sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie ennakoi torstaina, että perustuslakivaliokunnan lausunto soten valinnanvapaudesta valmistuu vasta ensi viikolla.

Lapintie kuvaa soteen ja terveyspalvelujen valinnanvapauteen liittyvän vaikeita periaatekysymyksiä.

– Paljon on keskusteltavaa, ei valmistu tällä viikolla. Tavoitteena on saada ensi viikolla lausunto valmiiksi.

Lapintien mukaan perustuslakivaliokunta käy nyt lausuntoluonnosta kappale kappaleelta läpi. Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran perjantaina ja sen jälkeen tiistaina.

Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan aio enää kuulla lisää asiantuntijoita terveydenhuollon peruspalvelujen valinnanvapaudesta.

Aikataulujen venyminen saattaa lykätä maakuntavaaleja

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan aikataulun viivästyminen saattaa johtaa ketjureaktioon.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvioi jo ennen perustuslakivaliokunnan viivästymistä käsittelyyn varattua aikaa niukaksi.

Eri lähteet ovat Ylelle kertoneet, että aikataulut eduskunnassa saattavat venyä jopa niin, että maakuntavaalien ajankohta siirtyy lokakuun lopusta eteenpäin.

Valiokuntien aikataulut ja eduskunnan äänestysajankohta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ei ole ainoa asia, joka vaikuttaa maakuntavaalien ajankohdan pohdintaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus kunnioittaa oikeuskanslerinviraston näkemystä, jonka mukaan maakuntavaalien lainsäädännön pitäisi olla valmiina noin puoli vuotta ennen vaaleja.

– Ilman muuta kunnioitamme sitä, että demokraattisiin vaaleihin tulee riittävä aika valmistautua. Siihen oikeuskanslerikin antoi lausuntonsa. Totta kai sitä kunnioitamme, se on päivänselvä asia.

Sipilä: ei kansanedustajia lomalle ennen kuin sote käsitelty

Sipilän mukaan eduskunnan arvovalta ei kuitenkaan salli sitä, että kansanedustajat lähtisivät kesälomalle ennen kuin sote on käsitelty.

Toistaiseksi kuitenkin kaikessa valmistelussa edetään sen oletuksen mukaan, että maakuntavaalit järjestettäisiin alkuperäisen suunnitelman mukaan lokakuun lopulla.

Hallituksen tarkoitus on ensin odottaa eduskunnan valiokuntien työn valmistuminen ja sote-äänestyksen tulos eduskunnassa. Sen jälkeen hallitus arvioi maakuntavaalien ajankohtaa: pidetäänkö vaalit suunnitellusti lokakuun lopussa vai onko tarvetta lykätä vaaleja.

Hallitus joutuu taituroimaan vaalien järjestämisessä yhtäältä riittävän vaaleihin valmistautumisajan ja toisaalta sote-uudistuksen toimeenpanon tarvitseman ajan välillä. Jos vaaleja lykätään pitkälle, vähenee aika soten valmisteluun maakunnissa.

Juttua täydennetty klo 19.00. Lisätty pääministeri Juha Sipilän kommentit eduskunnan kyselytunnilta.