1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Tampere

Poliisin tutkimaan tonttikiistaan haetaan ratkaisua Tampereella: Kotilinnasäätiö maksaisi 775 000 euroa

Tampere ja Kotilinnasäätiö ovat selvitelleet maanvuokrasopimuksen siirtoon liittyvää sotkua Pirkanmaan käräjäoikeudessa asti.

Kotilinnasäätiö myi Tampereen Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiö Lehto Groupille. Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on tehnyt sovintoesityksen Tampereen Kotilinnasäätiön tonttikiistan ratkaisemiseksi. Esityksen mukaan Kotilinnasäätiö maksaa Tampereen kaupungille riidan sopimiseksi 775 000 euroa.

Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään sovintoesityksen hyväksymistä. Hallitus käsittelee asiaa maanantaina 28. toukokuuta.

Kaupunki tiedottaa, että asiasta on järjestetty kaksi sovittelukäsittelyä Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Osapuolten edustajat ilmoittivat suostuvansa käräjäoikeuden esitykseen ja pyysivät oikeutta vahvistamaan sovinnon.

Sovintosopimus tulee voimaan, kun molempien osapuolten hallitukset ovat sen hyväksyneet.

– Vuokrasopimuksen tulkintaa ja sopimussakon perimistä koskevan asian tultua riitaiseksi on katsottu kaupungin edun mukaiseksi sopia asia ja välttää näin mahdollisesti pitkä ja kallis oikeudenkäynti saman konsernin toimijan kanssa, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Alkuperäinen vaatimus 1,8 miljoonaa euroa

Taustalla on kiista siitä, saiko säätiö myydä Tampereen Muotialassa sijaitsevan tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiö Lehto Groupille. Kotilinnasäätiö sai vuokraoikeuden myynnistä yli miljoona euroa. Myynti rikkoi Kotilinnasäätiön ja kaupungin välistä maanvuokrasopimusta.

Aluksi kaupunki vaati Kotilinnasäätiöltä sanktiota 1,8 miljoonaa euroa. Nyt kaupunki haluaa kuitenkin sopia asian ja välttää oikeudenkäynnin omistamaansa säätiötä vastaan. Kotilinnasäätiön tehtävänä on edistää ikäihmisten asumista Tampereella.

Vuoden alkupuolella poliisi aloitti esitutkinnan Kotilinnasäätiön tonttikauppajärjestelyistä.

Lisäksi viime syksynä patentti- ja rekisterihallitus (PRH) määräsi Tampereen Kotilinnasäätiön korjaamaan menettelytapojaan. PRH:n mukaan säätiö ei toiminut huolellisesti selvittäessään kaupungin kantaa maanvuokraoikeuden siirtoon. Säätiö ei saanut kaupungilta siirtoon yksiselitteistä lupaa.

Kotilinnasäätiö on valittanut PRH:n päätöksestä hallinto-oikeuteen.