Sipilä puolusti laskelmia sote-säästöistä kyselytunnilla: "Me emme leikkaa, vaan hillitsemme kustannusten kasvua"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne maalaili sote-uudistusta "jättimäiseksi leikkaustoimenpiteeksi".

Kyselytunti (Eduskunta)
Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 24. toukokuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kädenvääntö siitä, tuoko sote-uudistus säästöjä vai päinvastoin, jatkui voimakkaana eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Sote-uudistuksen säästöt ovat puhuttaneet tällä viikolla, kun talouspolitiikan arviointineuvosto tyrmäsi lausunnossaan valtiovarainministeriön viime viikolla esittämät laskelmat sote-säästöistä epäuskottavina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väitti, että uudistus on muuttunut "jättimäiseksi leikkaustoimenpiteeksi". Rinteen mukaan tämä johtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen heikentämiseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi Rinteelle, että uudistus tulee hillitsemään kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla seuraavien kymmenen vuoden aikana.

– Jos emme tee mitään, kustannukset tulevat kasvamaan nykyisestä 18,5 miljardista noin 24 miljardiin euroon saakka, Sipilä sanoi.

Sipilä jatkoi, että jos uudistus tehdään rauhassa ja sen toimeenpanoon jää riittävästi aikaa, sillä on täydet mahdollisuudet saavuttaa suurempikin kustannusten hillintä kuin mitä hallitus on kaavaillut.

Rinne vastasi Sipilälle, että hän puhuu vastoin faktoja ja asiantuntijoiden näkemyksiä ja toisti väitteensä uudistuksen tuomista leikkauspaineista.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kysyi Sipilältä, että mihin hänen väitteensä säästöistä perustuvat. Sipilän mukaan laskelmat ovat peräisin maakuntien järjestämislakiesityksestä, joka annettiin eduskunnalle yli vuosi sitten.

– Me emme leikkaa, vaan hillitsemme kustannusten kasvua. Tästä on kysymys, Sipilä lisäsi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) muistutti Sipilän tavoin, että hallituksen sote-mallissa ei leikata rahoitusta nykytasosta. Vehviläinen kuitenkin myönsi, että ottaen huomioon uudistuksen suuruus, kukaan ei osaa sanoa tarkalleen kuinka paljon kustannussäästöjä on tulossa.

Lue myös:

Ymmärrätkö mitä sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Analyysi: Hetemäen muistio sote-säästöistä taisi olla karhunpalvelus uudistukselle – nyt kustannusten hillinnän onnistumista todella pitää epäillä

Maakuntavaalit uhkaavat lykkääntyä – Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto viivästyy ja valmistuu ensi viikolla

Orpo puolustaa parjattuja laskelmia sote-säästöistä – SDP:n Harakka: "Syvältä stetsonista revitty luku"

Talouspolitiikan arviointineuvostolta tyrmäys sote-säästöille – valtiovarainministeriön arvio 4,6 miljardista eurosta ei ole uskottava