"Kiina sieppaa liittolaisemme" – Jo toinen maa katkaisi diplomaattisuhteet Taiwaniin kuukauden sisällä

Emme pysty kilpailemaan Kiinan taloudellisten resurssien kanssa, sanoo Taiwanin ulkoministeri.

Taiwan
Ritchiew B. Tongo / EPA-EFE
Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu sanoi tiedotustilaisuudessa, että taiwanilaiset ovat surullisia ja vihaisia suhteiden katkeamista Burkina Fasoon. Syynä hän pitää Kiinan dollaridiplomatiaa.

Taiwan on menettänyt kuukauden sisällä jo toisen liittolaisen, kun Burkina Faso ilmoitti torstaina katkaisevansa diplomaattisuhteet Taiwaniin.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja painostaa muita maita katkaisemaan suhteet siihen.

Burkina Fason suljettua lähetystönsä Taiwanilla on diplomaattisuhteet vain 18 maan kanssa (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Suomi ei tunnusta Taiwania (siirryt toiseen palveluun)eikä se ole YK:n jäsen.

Aikaisemmin tässä kuussa Dominikaaninen tasavalta katkaisi diplomaattisuhteet Taiwaniin (siirryt toiseen palveluun) ja solmi suhteet Kiinaan.

Taiwan on valittanut, että Kiina käyttää dollaridiplomatiaa ja houkuttelee Taiwanin liittolaisia puolelleen lupaamalla talousapua ja investointeja.

Kiina kiistää syytöksen. Sen mukaan Taiwan on osa Kiinaa eikä sillä ole oikeutta omiin diplomaattisuhteisiin.

Monet Taiwaniin suhteet solmineista maista ovat köyhiä, joukossa Keski-Amerikan maita sekä Nauru Tyynellämerellä. Afrikassa diplomaattisuhteet Taiwaniin on enää Swazimaalla.

"Olemme surullisia, vihaisia ja pettyneitä"

Ilmoittaessaan suhteiden katkaisemisesta Burkina Fason ulkoministeriö sanoi:

– Kehitys maailmassa sekä maamme ja maanosamme yhteiskunnallis-taloudelliset haasteet saavat meidät harkitsemaan kantaamme uudelleen.

Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa sanomalla, ettei Taiwan pysty kilpailemaan Kiinan taloudellisten resurssien kanssa.

– Minä olen maamme kansalaisten tavoin surullinen, vihainen ja pahoillani, Wu totesi.

Hän myös korosti, ettei Kiinan ja Taiwanin välimatka lyhene ivätkä suhteet parane sillä, että Kiina sieppaa Taiwanin liittolaisia ja painostaa sitä diplomatian saralla.

Wu on tarjoutunut eroamaan tehtävästään.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset