Trump perui tapaamisen Pohjois-Korean Kimin kanssa – ilmoitti asiasta kirjeellä: lue kirje täältä

Trumpin mukaan tapaamisen peruuntuminen on "hukattu tilaisuus" ja "surullinen hetki historiassa".

Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että tapaaminen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa Singaporessa 12. kesäkuuta on peruttu. Valkoinen talo ilmoitti asiasta torstaina julkaisemalla nettisivullaan Trumpin kirjeen (siirryt toiseen palveluun) Kimille.

Trumpin mukaan nyt ei ole oikea hetki johtajien tapaamiselle.

– Odotin kovasti tapaamistamme, kirjoittaa Trump.

– Surullista kyllä, pohjautuen viime aikaisiin avoimen vihamielisiin lausuntoihinne, minusta ei ole oikea hetki tälle kauan suunnitellulle tapaamiselle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi torstaina, että pohjoiskorealaisiin oli yritetty ottaa yhteyttä viime päivinä. Pohjois-Korea ei ollut Pompeon mukaan vastannut.

Valkoisen talon mukaan "viimeinen niitti" tapaamisen peruuntumiselle oli, kun Pohjois-Korea oli tuominnut varapresidentti Mike Pencen kommentit. Se oli kutsunut Pencen kommentteja "tyhmiksi".

Myös ulkoministeri Pompeo sanoo olevansa pahoillaan Pohjois-Korean viime päivien kommenteista. Hänen mukaansa syy tapaamisen peruuntumiselle oli se, että tapaamisen tulokset olisivat jääneet laihoiksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Whitehouse.gov

Kirjeessä Trump vihjaa ydinaseiden käytöstä ja toisaalta suuntaa kainon toiveen Kimille.

Trump sanoo Kimin puhuneen Pohjois-Korean ydinaseista.

– Mutta meidän ovat niin isot ja voimakkaat, että rukoilen Jumalaa, ettei niitä tarvitse ikinä käyttää, Trump lisää.

Trump kirjoittaa kirjeessään, että tapaamisen peruuntuminen on "hukattu tilaisuus" ja "surullinen hetki historiassa". Hän kehottaa Kimiä kirjoittamaan tai soittamaan hänelle, jos tämä muuttaa mieltään tapaamisen suhteen.

– Välillemme oli syntymässä upea keskustelu, ja loppujen lopuksi vain sillä on väliä, sanoo Trump.

Trump myös kirjoittaa, että on valmis tapaamaan Kimin vielä jonain päivänä. Hän myös kiittää Pohjois-Koreaa yhdysvaltalaisten vankien vapauttamisesta.

– Se oli kaunis ele, jota arvostetaan.

Presidentti on allekirjoittanut kirjeen totuttuun tapaan mustalla tussikynällä.

Virkamieslähteen mukaan kirje oli Trumpin sanelema "sanasta sanaan".

Valkoinen talo sanoi torstaina, että keskusteluja jatketaan pohjoiskorealaisten kanssa, kunhan maa muuttaa retoriikkaansa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan tapaamisen peruuntuminen ei vaikuta maan armeijan sijaintiin millään tavalla. Yhdysvallat aikoi tarkkailla tilannetta Pohjois-Korean suunnalla seuraavien päivien aikana.

Pahoittelua monissa maissa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, että on pahoillaan Trumpin ja Kimin tapaamisen peruuntumisesta. Guterres toivoo, että keskusteluja jatketaan, jotta Korean niemimaan tilanne ratkaistaisiin rauhanomaisesti. Hänen mukaansa nyt tarvitaan "rautaisia hermoja".

Myös Britannia on kertonut olevansa pettynyt tapaamisen peruuntumisesta, kertoi torstaina pääministeri Theresa Mayn tiedottaja.

Pohjois-Korea ei ole reagoinut vielä uutiseen tapaamisesta.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasi neuvonantajiaan Valkoisen talon ilmoituksen jälkeen torstaina, kertoi presidentin tiedottaja. Tapaamisessa olivat paikalla muun muassa Etelä-Korean ulkoministeri ja puolustusministeri.

Etelä-Korean Moon kommentoi myöhemmin, että ydinaseiden vähentämistä Korean niemimaalla ei viivästytetä. Uutistoimisto Yonhapin mukaan Moon on ymmällään ja pahoillaan suunnitelmien kaatumisesta.

Etelä-Korea myös edelleen toivoo suoran puheyhteyden säilyvän Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien välillä.

Korjattu 25.5. klo 15:52: Muotoiltu puhuttelumuotoa sinuttelusta virallisemmaksi suoriin sitaatteihin.

Lue myös: