Kuljetusta tarvitsevat jäävät jopa ilman kyytiä Rovaniemellä - matkapalvelujen tilausjärjestelmä voi mennä vaihtoon

Rovaniemen kaupunki korjaa testijärjestelmää parhaillaan. Perusturvalautakunta aikoo puuttua nyt matkapalvelukeskuksen ongelmiin.

Rovaniemi
Takseja tolpalla.
Rovaniemen matkapalvelukeskuksen kyydeistä vastaavat sopimustaksit. Osa kuljettajista kokee, ettei koulutusta ole ollut tarpeeksi.Mikko Koski / Yle

Rovaniemen kaupungin matkapalvelukeskuksen ongelmista on keskusteltu vilkkaasti Facebookin paikallisessa Puskaradio-ryhmässä, kun useille asiakkaille ei ole tullut taksia ajoissa tai ollenkaan.

Rovaniemeläinen kerho-ohjaaja kertoo, että kehitysvammaisten kyydeissä on jatkuvasti ollut myöhästymisiä. Vastikään eräs kerholainen on joutunut kävelemään asuntolaan, kun sovittua kuljetusta ei ole tullut.

Kolme viikkoa käytössä olleen järjestelmän tietoliikennevirheitä selvitetään parhaillaan, sanoo Rovaniemen matkapalvelukeskuksen kuljetuspäällikkö Seija Säkkinen. Kuitenkaan loputtamiin järjestelmäongelmia ei katsota hyvällä.

– Testaushankkeen pituus on vuosi, mutta emme me tätä loputtomiin usko ja toivo, Säkkinen sanoo.

Rovaniemen perusturvalautakunta ottaa matkapalvelukeskukseen liittyvät asiat nyt järeämpään syyniin.

– Jos järjestelmä ei ole toimiva sitä ei voi käyttää, sanoo perusturvalautakunnan puheenjohtaja Marjo Rundgren (sd.).

Rundgrenin mukaan Frogne -testijärjestelmän ottaminen kaupungin käyttöön oli viranhaltijapäätös. Matkapalvelukeskuksessa on ollut hänen mukaansa jo aiemmin ongelmia. Aiemmin yksiköstä vastasi Marjo Rundgrenin mukaan kaupunginhallitus.

Kaupunki moittii kuljettajia – kuljettajat moittivat kaupunkia

Lisäksi kaupunki näkee kuljettajien toimintavoissa ongelmia. Nyt käytössä on kaksi järjestelmää rinnakkain – juurikin järjestelmäongelmien vuoksi. Niitä ei ole Säkkisen mukaan osattu käyttää oikein.

– Ilmeisesti siellä kentällä on myös sellainen ongelma, että kun kuljettaja hyväksyy sen kyydin, niin ei laitetakaan mittaria päälle. Ja tuleekin toisesta järjestelmästä samanaikaisesti keikka, niin silloinhan se järjestelmä menee sekaisin, kun on jo olemassa keikka siellä sisällä.

Taksiyrittäjät ovat julkisuudessakin arvostelleet kaupunkia riittämättömästä ohjeistuksesta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus