IS: Valinnanvapaus ei toteudu hallituksen aikataulussa

Ilta-Sanomien mukaan sote-uudistuksen valinnanvapauteen liittyy liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta.

sote-uudistus
Perustuslakivaliokunta, pöydän päässä puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.), valiokunnan kokouksen alussa eduskunnassa Helsingissä tiistaina 3. huhtikuuta
Perustuslakivaliokunta, pöydän päässä puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.), valiokunnan kokouksen alussa eduskunnassa Helsingissä tiistaina 3. huhtikuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveyspalveluihin suunniteltu valinnanvapaus ei toteudu hallituksen suunnitelmien mukaisesti, kertoo Ilta-Sanomat käsiinsä saaman perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella.

Lehti perustaa tiedot saamaansa perustuslakivaliokunnan (siirryt toiseen palveluun) lausunnon luonnokseen. Valiokunnan lausunnon on määrä valmistua ensi viikolla. Luonnos on päivätty kuluvan viikon tiistaille (22.5.).

Luonnoksessa valiokunta toteaa, että sote-uudistus pitäisi toteuttaa vaiheittain. Työ pitäisi aloittaa hallinnon rakenteista. Eniten valiokuntaa huolettaa uudistuksen aikataulu, kaavailtujen maakuntien rahoitus ja valinnanvapauden yhdenvertaisuuden turvaaminen.

Ilta-Sanomien mukaan lausunto tarkoittaa käytännössä sitä, että kokoomuksen hellimän valinnanvapauden aloittaminen siirtyy. Lisäksi lausunnossa on useita huomautuksia hallituksen esitykseen liittyen. Hyvää siinä on se, että valinnanvapauslain muutamia kohtia on muutettu perustuslain kannalta sopivammiksi.

Perustuslakivaliokunnan tiukasta kannasta huolimatta se katsoo, että esitys voidaan antaa eduskunnan käsiteltäväksi. Lisäksi valiokunnan kuulemat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että myös valinnanvapaus voidaan toteuttaa – jos siihen vaan tehdään valiokunnan vaatimat korjaukset.

IS toteaa tietojensa perusteella, että valiokunnan lausunto lykkäisi sote-uudistuksen kaikkia portaita vuodella eteenpäin.

Lue lisää:

Maakuntavaalit uhkaavat lykkääntyä – Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto viivästyy ja valmistuu ensi viikolla

Sipilä puolusti laskelmia sote-säästöistä kyselytunnilla: "Me emme leikkaa, vaan hillitsemme kustannusten kasvua"