1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä pahoitteli päivän Trump-uutista – Ranskan Macron toivoo, ettei kirvestä heitettäisi vielä kaivoon

Maat keskustelivat myös Iranin ja Ukrainan tilanteesta tapaamisessaan Pietarissa.

Venäjä
Venäjän ja Ranskan presidenttien tapaamisessa esillä olivat muun muassa Iranin ja Ukrainan tilanne.
Ranskan ja Venäjän presidenttien toukokuisessa tapaamisessa esillä olivat muun muassa Iranin ja Ukrainan tilanne.Kirill Kudryavtsev / EPA

Venäjä pitää Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean tapaamisen perumista valitettavana, sillä tapaamisen ajateltiin vähentävät jännitteitä Korean niemimaalla sekä aloittavan ydinaseiden vähentämisen siellä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoivat asiaa tiedotustilaisuudessaan Pietarissa.

– Toivomme, että tapaaminen silti onnistuisi, sanoi Putin.

Macron sanoi puolestaan, että ponnisteluja maiden välillä tulisi jatkaa. Ranska toivoo myös, että ydinaseiden vähentäminen Korean niemimaalla jatkuu, vaikka tapaaminen johtajien välillä peruuntui.

Macron toivoi, että Trumpin liike oli "vain häiriö prosessissa, jonka tulisi nyt jatkua".

Presidentin kertoivat keskustelleensa tapaamisessa myös Iranin ydinsopimuksesta sekä Ukrainan tilanteesta.

Iranin tilanteesta Putin sanoi, että arvostaa Euroopan yritystä säilyttää Iranin ydinsopimus. Hänen mukaansa seuraukset ovat suuret jos sopimusta ei pystytä pelastamaan.

Putin kertoi myös, että Venäjä aikoo käydä läpi MH17-koneesta torstaina julkistettua raporttia. Tutkijoiden mukaan Ukrainassa maahan pudonneen matkustajakoneen tuhosi Venäjän armeijan ohjus.

Macron kehotti Venäjää tekemään asiassa yhteistyötä.

Maiden presidentit tapasivat illalla Pietarissa.

Arvokas nippu sopimuksia

Maat allekirjoittivat useita sopimuksia useilla eri aloilla. Tassin mukaan sopimusten arvo on noin miljardi euroa.

Ranska ja Venäjä sopivat muun muassa yhteistyöstä Venäjän Arctic LNG 2 -hankkeessa. Venäjä aikoo rakentaa arktisille alueille toisen nesteytetyn maakaasun laitoksen, jonka on määrä valmistua vuonna 2023. Tassin mukaan venäläinen Novatek myy 10-15 prosentin osuuden ranskalaiselle Totalille tulevissa hankkeissaan Jamalin ja Gydanin niemimaalla.

Maat allekirjoittivat myös strategisen sopimuksen atomienergian rauhanomaiseen käyttöön liittyen. Sopimuksen allekirjoittivat Venäjän Rosatom ja Ranskan ydinvoimaviranomainen.

Ranska ja Venäjä pyrkivät tekemään yhteistyötä kansainvälisissä kysymyksissä kuten Iranin ydinsovun pelastamisessa sekä Syyrian ja Ukrainan konflikteissa.

Perjantaina presidentti Macron puhuu Pietarin talousfoorumissa.

Lähteet: Tass, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi