1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Vuoden museo 2018 on Espoon modernin taiteen museo EMMA

Espoo ja Tornio loistivat kirkkaina tähtinä museopalkintogaalassa Vaasassa.

Museot
Espoon modernin taiteen museo EMMA
Espoon modernin taiteen museo EMMAAri Karttunen / EMMA

Vuoden museo 2018 -tittelin on voittanut EMMA - Espoon modernin taiteen museo.

EMMA valittiin voittajaksi Kansainvälisen museoneuvoston Suomen komitean ja Suomen museoliiton järjestämässä gaalassa Vaasassa torstaina.

"Espoon modernin taiteen museo on nostanut museaalisen toiminnan Suomessa uudelle tasolle erinomaisella Aukio-konseptillaan. Aukio rikastuttaa yleisön käsitystä museoiden arjesta ja asiantuntijuudesta esittelemällä museotyötä avoimessa tilassa”, pakintoraati toteaa perusteluissaan.

EMMA sai lisäksi kehuja muun muassa asiantuntevuudestaan ja nykyaikaisuudestaan.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Palkintoa haki 17 museota, joista kuusi valittiin finaaliin. EMMAn lisäksi finaalissa olivat Aineen taidemuseo, Muumimuseo ja Pelimuseo , Suomen Ilmailumuseo sekä Suomen kansallismuseo.

Vuoden erikoispalkinto Tornioon

Vuoden erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo Torniosta.

"Aineen taidemuseo on alueellaan merkittävä museoalaa uudistava toimija. Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi", tiivisti palkintoraati.

Vuoden museojulkaisuna palkittiin Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi –näyttelystä tehty valokuvakirja.

Museoviraston yli 15 miljoonan valokuvan kokoelmasta näyttelyyn ja valokuvakirjaan valittiin satakunta kansallisesti merkittävää kuvaa Suomen itsenäisyyden ajalta.