1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Korean viesti Yhdysvalloille: Olemme valmiita selvittämään ongelmat

Pohjois-Koreassa on seitsemän varaulkoministeriä, joista kaksi on ilmaissut näkemyksiään toisistaan poikkeavalla tavalla. Nyt julkisuuteen tullut varaulkoministeri Kim Kye Gwan esiintyy sovittelevammassa roolissa.

Pohjois-Korea
Kim Jong-un
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (kuvassa) on tehnyt äärimmäisiä ponnisteluja huipputapaamisen järjestämiseksi, sanoo maan varaulkoministeri Kim Kye-gwan.EPA

Pohjois-Korea suhtautuu yhä avoimesti keskusteluille Yhdysvaltojen kanssa, kertoo Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA.

Maan varaulkoministeri Kim Kye-gwan sanoo, että Pohjois-Korea on valmis selvittämään hiertävät asiat Yhdysvaltojen kanssa milloin tahansa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että tapaaminen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa Singaporessa 12. kesäkuuta on peruttu.

Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea ei ollut vastannut yhteydenottoihin viime päivinä. Valkoisen talon kärsivällisyys loppui, kun Pohjois-Korea varhain torstaina Suomen aikaa haukkui ”typeriksi” varapresidentti Mike Pencen näkemyksiä maiden välien lämmittelystä.

– Kunnioitimme syvästi presidentti Trumpin pyrkimyksiä luoda historiallinen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen tapaaminen, varaulkoministeri Kim sanoi KCNA:n välityksellä.

– Kerromme Yhdysvalloille jälleen kerran, että olemme avoimia selvittämään ongelmat milloin tahansa ja millä keinoin tahansa.

Varaulkoministeri muistutti, että myös Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on tehnyt äärimmäisiä ponnisteluja huipputapaamisen järjestämiseksi.

Trumpin päätös perua tapaaminen on Pohjois-Korean mielestä maailman toiveiden vastaista.

Kim Kye-gwan on Pohjois-Korean 1. varaulkoministeri, yksi kaikkiaan seitsemästä varaulkoministeristä. Hän on ollut näkyvä hahmo maan ydinohjelmaan liittyvissä neuvotteluissa kansainvälisten tahojen kanssa. Toissapäivänä varaulkoministeri Choe Son-hui lausui, ettei Pohjois-Korea suinkaan aio kerjätä Yhdysvaltoja jäämään neuvottelupöytään. Vain tunteja kommentin jälkeen presidentti Donald Trump perui maiden välisen huipputapaamisen.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi