1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Trump perui kiireessä valmistellun ja epäonnistumaan tuomitun Kim-tapaamisen

Kansainvälisessä politiikassa diilien tekeminen vaatii strategiaa ja kärsivällisyyttä, Trumpia ei tunneta kummastakaan, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump John F. Kennedyn kansainvälisellä lentokentällä 23. toukokuuta.
Presidentti Donald Trump John F. Kennedyn kansainvälisellä lentokentällä 23. toukokuuta.Saul Loeb / AFP

WASHINGTON Ennen kuin valtiojohtajat tapaavat, sitä ennen on tehty yleensä viikkokausia töitä julkisuudelta piilossa. Tämä virkamies- ja diplomaattitason näkymätön valmisteleva työ varmistaa, että valtiojohtajat pääsevät paistattelemaan salamavalojen räiskeessä onnistuneen kokouksen merkiksi.

Tai ainakin tietävät, mistä neuvottelevat ja millä ehdoilla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maaliskuun alussa vastaavansa myönteisesti Pohjois-Korean Kim Jong-unin tapaamiskutsuun. Pikainen päätös tapaamisesta yllätti kutsun välittäneen Etelä-Koreankin.

Trump päätti tavata Kimin tilanteessa, jossa Yhdysvaltain Pohjois-Koreaan erikoistunut erityislähettiläs Joseph Yun oli juuri jättänyt tehtävänsä ja Yhdysvaltain Etelä-Korean suurlähettilään paikka oli täyttämättä. Kaiken kukkuraksi Trump erotti pian Pohjois-Korea-neuvotteluihin suostumisensa jälkeen ulkoministeri Rex Tillersonin.

Trump-Kim-tapaamisen muistokolikko
Valkoisen talon viestintäyksikkö oli jo ehtinyt julkaista Trump-Kim-tapaamisen muistokolikon.EPA

Ulkopoliittisten avainpelaajien puuttumisesta huolimatta Trumpin hallinto päätti lähteä Yhdysvaltain ulkopolitiikan tämän hetken kenties vaikeimpaan neuvottelupöytään. Koskaan aiemmin Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole tavannut Pohjois-Korean johtajaa. Tapaaminen olisi ollut kansainvälisen politiikan historiallinen megatapaus.

Osa kongressin republikaaneista ehti ilmoittaa esittävänsä Trumpille Nobelin rauhanpalkintoa Pohjois-Korean vuoksi. Tapaamisesta tehtiin Yhdysvalloissa jo myyntiin muistokolikkokin.

Mutta jo viime viikolla alkoi sekä Washingtonista että Pjongjangista kuulua ääniä, että tapaaminen ei ehkä onnistukaan. Trumpin hallinto antoi neuvottelujen alla pariakin Pohjois-Korean näkökulmasta suivaannuttavaa viestiä: Singaporessa tavoite on riisua Pohjois-Korea täysin ydinaseista ja mallia voidaan ottaa Libyasta.

Muammar Gaddafi suostui 2000-luvun alussa luopumaan huomattavasti Pohjois-Koreaa alkeellisemmasta ydinohjelmastaan. Maataan diktaattorin ottein johtanut Gaddafi pääsi lopulta hengestään kansannousussa vuonna 2011. Ei välttämättä paras mahdollinen viesti asemansa puolesta pelkäävälle ja turvatakuita vaativalle Kimille.

Kimin näkökulmasta painajaismaisen Libya-mallin puolesta puhuivat sekä varapresidentti Mike Pence että turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton. Pence viimeksi toissapäivänä – siitä huolimatta, että Trump itse oli sanonut, ettei Libya ole hyvä malli Pohjois-Korealle.

Trump kehotti kirjeessään Kimiä soittamaan tai kirjoittamaan, jos haluaa jatkaa neuvottelulinjalla. Ennen neuvottelupöytään ryntäämistä Valkoisessa talossa olisi kuitenkin syytä selkeyttää strategiaa ja antaa aikaa valmistelevalle diplomaattien jalkatyölle. Hätäiseen valmisteluun ei oikein olisi varaa, kun neuvottelujen epäonnistumisen mahdollinen seuraus on sotilaallinen yhteenotto, jopa ydinsota.

Kansainvälisessä diplomatiassa ja politiikassa onnistuminen, ”diilien” tekeminen, vaatii melkoisesti sekä strategiaa että kärsivällisyyttä. Trumpin politiikkaa ei tunneta kummastakaan.

Lisää aiheesta:

Pohjois-Korean viesti Yhdysvalloille: Olemme valmiita selvittämään ongelmat

Trump perui tapaamisen Pohjois-Korean Kimin kanssa – ilmoitti asiasta kirjeellä: lue kirje täältä

Lue seuraavaksi