1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taiwan

Kiina vaati lentoyhtiöitä merkitsemään Taiwanin osaksi Kiinaa – Finnair suostui monien muiden mukana

Yhdysvallat pitää Kiinan vaatimusta hölynpölynä. Finnair sanoo noudattavansa eurooppalaista linjaa.

Taiwan
Kyltti Finnairin pääkonttorin katolla Vantaalla.
Tiina Jutila / Yle

Useat lentoyhtiöt ovat alkaneet viitata Taiwaniin osana Kiinaa. Taustalla ovat Kiinan vaatimukset, sillä Kiina pitää Taiwania maakuntanaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan monien lentoyhtiöiden pudotusvalikoihin päivitetty "Taiwan, Kiina" on yksi voitto Kiinan presidentti Xi Jinpingille ja tämän kommunistiselle puolueelle, sillä ne ovat näin onnistuneet pakottamaan ulkomaiset yhtiöt mukaan geopoliittiseen näkemykseensä.

Muutosten taustalla on Kiinan ilmailuviranomaisen huhtikuun lopulla 36 ulkomaiselle lentoyhtiölle lähettämä kirje, jossa määrätään viittaamaan Taiwaniin osana Kiinaa.

Kiina on vaatinut muutosta lukuisilta kansainvälisiltä lentoyhtiöiltä, jotka operoivat Taiwaniin. Vaatimuksen ohittaminen voi tuoda lentoyhtiöille seurauksia, jotka hankaloittavat liiketoimintaa Kiinassa.

Yle kertoi torstaina, kuinka Taiwan valittaa Kiinan käyttävän dollaridiplomatiaa ja houkuttelevan Taiwanin liittolaisia puolelleen lupaamalla talousapua ja investointeja. Kiinan mielestä Taiwanilla ei ole oikeutta omiin diplomaattisuhteisiin.

Finnair: Noudatamme eurooppalaista linjaa

Finnair on yksi muutoksen tehneistä yhtiöistä. Finnair kommentoi lyhyesti noudattavansa Euroopassa yleisesti hyväksyttyä yhden Kiinan linjaa.

Yhtiön viestintäosaston mukaan muutos on tehty nyt keväällä, eikä siitä ole yhtiössä käyty suuremmin keskustelua.

– Yleisen Euroopassa otetun linjan mukaan Taiwania ei näytetä itsenäisenä maana kohteidemme listauksessa, yhtiöstä todetaan.

Finnairilla ei ole suoria lentoja Taiwaniin. Yhtiö lentää Kiinassa seitsemään kohteeseen.

Uutistoimisto AP:n mukaan saman muutoksen Finnairin ohella ovat tehneet ainakin Air Canada, Lufthansa ja British Airways. Samaa käytäntöä noudattavat myös ainakin SAS, Swissair, Malaysia Airlines, Aeroflot, Alitalia, Etihad Airways ja Iberia.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on vastannut kiinalaisten vaatimuksiin omalla lausunnollaan, jossa se kutsui Kiinan vaatimuksia "orwellilaiseksi hölynpölyksi".

– Kiinan pyrkimyksiä levittää sensurointiaan ja poliittista korrektiutta amerikkalaisille ja muulle vapaalle maailmalle tullaan vastustamaan, lausunnossa todettiin.

Osa lentoyhtiöistä on vastannut vaatimuksiin muuttamalla valikoihinsa tekstin maa/alue, entisen pelkän maan sijaan.

Lue myös

Vaatejätti Gap veti t-paitoja myynnistä – yhtiö unohti alueita Kiinan kartasta

Maailman vilkkaimmin liikennöity kansainvälinen lentoreitti: yli 30 000 lentoa vuodessa

Trump hyväksyi matkustusasetuksen Taiwaniin – Kiina ärsyyntyi

Lähteet: AP, YLE

Lue seuraavaksi