1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malaysia Airlinesin lento 17

Bellingcat-ryhmä uskoo löytäneensä MH17-koneen pudottamisesta päättäneen henkilön

Oleg Ivannikovin kerrotaan johtaneen Itä-Ukrainassa sotilasyksikköä, joka osallistui malesialaiskonen pudotukseen.

Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky lentotukikohdassa 13. lokakuuta 2014 Hollannissa. Kuva: Lloyd Jones / EPA

Riippumaton tutkijajärjestö Bellingcat on julkistanut uutta tietoa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2014 Ukrainassa alas ammutusta matkustajakoneesta.

Bellingcatin tutkijat kertovat löytäneensä henkilön, joka johti Itä-Ukrainassa joukko-osastoa, joka ampui malesialaiskoneen alas.

Oleg Vladimirovitš Ivannikov on Bellingcatin mukaan työskennellyt Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palveluksessa vähintäänkin everstin arvoisena.

Bellingcat toteaa, ettei sillä ole suoranaista todistetta siitä, että hän olisi antanut ampumiskäskyn. Miehen tiedetään kuitenkin johtaneen osastoa, jolla oli ilmatorjuntaohjuksia.

Bellingcat kertoo löytäneensä tallenteen puhelinkeskustelusta, jossa Ivannikov kertoo Buk-ohjusten saapuneen. Hän sanoo myös osaston aikomuksena olevan ampua lentokoneita alas.

Miehen ääni on hyvin erikoislaatuinen ja sen tunnistaminen on helppoa. Ivannikovin tausta on Etelä-Ossetiassa ja hän on viettänyt erittäin piilottelevaa elämää huolimatta korkeasta asemastaan Venäjän hallinnossa.

Bellingcatin tutkijat ovat vakuuttuneita, että Venäjän korkein johto oli tietoinen korkealuokkaisten ohjusten siirrosta Venäjältä Ukrainaan. Sen sijaan Ukrainan venäläismieliset kapinalliset tuskin saivat haltuunsa Buk-ohjuksia.

Rikostutkijat: Ohjus Venäjältä

Bellingcat-järjestö käyttää julkisista lähteistä saatavilla olevaa aineistoa, erityisesti kuvamateriaalia. Järjestö pyrkii sen avulla luomaan tarkan kuvan esimerkiksi henkilöiden ja ajoneuvojen liikkeistä.

Eilen torstaina MH17-koneen tuhoa tutkivat rikospoliisit antoivat oman selvityksensä tutkimuksen tuloksista. Heidän keskeinen johtopäätöksensä oli, että koneen tuhonnut ohjus oli peräisin Venäjän armeijan ilmatorjuntaprikaatista, joka oli tuotu Ukrainan maaperälle Venäjän armeijan ajoneuvoilla.

Lue lisää:  Hollanti ja Australia: Venäjä vastuussa MH17-koneen tuhosta