1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kyy

Kyykäärmeet liikkeellä Lapissa – Käärmeasiantuntija: Siirrä pois pihalta, älä tapa

Kyy herättää herkästi pelkoa ja halun tappaa, mutta asiantuntija pelkää niiden kuolevan tätä tahtia sukupuuttoon.

kyy
Kyykäärme maastossa
Kyy herättää herkästi pelkoa ja halun tappaa, mutta asiantuntija pelkää niiden kuolevan tätä tahtia sukupuuttoon.

Kyykäärmeistä tehdään paljon havaintoja loppukeväästä, jolloin niiden liikkuminen on aktiivisimmillaan. Lapissa toukokuun loppupuolelle osuva lisääntymisaika saa kyyt liikkeelle.

Meri-Lapissa kyitä on nähty usein muun muassa Keminmaan Kallinkankaalla, jossa käärme on kerran eksynyt jopa laskettelukeskuksen kahvilaan sisälle. Syytä pelkoon ei kuitenkaan ole, sillä kyy mieluiten välttelee ihmistä.

Käärmeasiantuntija Urpo Koponen suosittelee siirtämään käärmeet muualle, jos kyy vierailee pihalla usein.

"On kyseenalaista kasvatusta, jos ukki tai isä lapiolla silpoo käärmeitä pihapiirissä"

Yle kertoi viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa asuvasta Jani Voutilaisesta, joka siirtää kyitä pois pihoilta. Apuvälineinä hänellä on käärmekoukku, kannellinen ämpäri ja pitkävartiset paksut hanskat. Omalla siirtoavullaan hän auttaa samalla sekä ihmisiä että käärmettä.

– Kaksi kilometriä kun sitä kuljettaa, niin ikinä ei tule enää samaan pihaan. Ne elävät koko elämänsä noin kilometrin alueella, sanoo käärmeasiantuntija Urpo Koponen.

Kyyn tappamista Koponen ei ymmärrä, sillä matelija on hyötyeläin vähentäessään hiirien ja myyrien määrää – ja sitä kautta välillisesti myös punkkeja, joita jyrsijät usein mukanaan kantavat.

– On kyseenalaista kasvatusta, jos ukki tai isä lapiolla silpoo käärmeitä pihapiirissä ja lapset sen näkevät. Ei varmasti jätä hyvää merkkiä mieleen, Koponen toteaa.

Koponen pelkää, että kyy kuolee muutamassa vuosikymmenessä sukupuuttoon, jos ihmisten asenteet sitä kohtaan eivät muutu. Suomi on ainoa Länsi-Euroopan maa, jossa kyykäärmettä ei ole rauhoitettu.

Lue seuraavaksi