Hyppää sisältöön

Kukkairokeesi tekee miehestä viikingin – kukat koristavat nyt ihoa ja vaatteita

Suurten kaupunkien katukuvaa koristava kukkatrendi näkyy myös muodissa. Elävillä kukilla koristellaan vaatteita, tatuoidaan ihoa ja tehdään vaikka kaljupäälle irokeesi.

Isä ja poika.
Kukkakauppias Tiina Soini-Nurminen teki miehelleen Mika Nurmiselle kukkairokeesin syntymäpäiväjuhliin.

Viisikymppisiään juhliva kukkakauppias Tiina Soini-Nurminen päätti tempaista ja järjestää isot juhlat ystäville, sukulaisille ja oman alan väelle.

Syntymäpäivien kantavaa ideaa ei tarvinnut kauan miettiä, kukkateemalla mentiin.

– Ilmoitin, että ei sitten mitään kukkamekkoja ja –paitoja, jotain mielikuvituksellisempaa pitää olla.

Oman perheen miehille Soini-Nurminen suunnitteli kukista irokeesit.

– Mies ja vanhempi poika ovat kaljuja. Halusin heille jotakin pään koristeeksi. Itselleni tein kukilla koristellun kruunun, jonka kampaaja asetteli päähän vähän kenolleen.

Irokeesi kiinnitetään kaksipuoleisella teipillä päänahkaan. Koristeessa on nappikrysanteemeja, santineja, harsokukkia ja karhunheinää. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Mies kauhistui aluksi, mutta oli tyytyväinen, kun näki lopputuloksen.

- Kyllä tätä kehtaa käyttää, oikein miehekäs. Tulee mieleen Jasper Pääkkönen Viikingeissä, Mika Nurminen velmuilee, ja antaa kiitosta tekijälle.

Leikkokukista rakennetut ja ihoteipille erikoisliimalla kiinnitetyt koristeet kestävät Soini Nurmisen mukaan kovaakin menoa.

– Olen rakennellut kukista itselleni yläselkään ihotatuoinnin. Se kesti pitkän illan, tanssilattialla jytäämisen ja yöllä ihosta irti repimisen todella hyvin. Kukkalaite oli vielä seuraavana aamunakin aivan täydellinen!

Käsikoru ja kynnet sävy sävyyn. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Vaatenäytökset ja liiketilat somistetaan kukilla

Myös stylistit tarvitsevat nykyään floristin taitoja.

Kampaajana, meikkaajana ja stylistinä työskentelevän Riia Koiviston mukaan kukilla stailaaminen on nyt vahva trendi. Hän on toiminut alalla parikymmentä vuotta.

– Vaate- ja kauneuspuolella se alkoi näkyä noin vuosi sitten. Maailmalla eläviä kukkia on käytetty catwalkeilla asuissa ja hiuksissa, niistä on tehty näyttäviä lavasomistuksia ja vaikkapa kukkaportteja.

Koivisto kertoo tekevänsä asiakkailleen paljon muun muassa koristeita ja koruja kukista.

– Asusteita, hiussolkia, kransseja, palmikoita, isoja pantoja, kaula- ja rannekoruja… Kaikkea mahdollista.

Taitava floristi sommittelee kukista vaikka käsilaukun. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Leikkokukkia näkyy Riia Koiviston mukaan entistä enemmän myös julkisten tilojen ja näyteikkunoiden somistuksissa.

– Tapahtumiin rakennetaan kukkainstallaatioita. Kauppojen sisätiloissa ja näyteikkunoissa näyttäviä kukkasomistuksia on paljon, kertoo Koivisto.

Riia Koivisto näkee, että kukilla koristautuminen on jatkoa viherkasvi- ja ruukkukukkabuumille.

Tiina Soini-Nurminen puolestaan uskoo, että luonto- ja ympäristötietoisuutta halutaan ilmentää monella tavalla.

– Elävillä kukilla luodaan elämyksiä ja wau-efektejä. Se on kuitenkin hyvä tiedostaa, että kukkasormus tai –somiste ei kestä ikuisuuksia, hän korostaa.

Kukkasormuksen aihio on alumiinilankaa. Elävistä kukista ja lehdistä tehty somiste on kiinnitetty erikoisliimalla. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kaupungit kukkivat

Kukat ovat päässeet myös kokonaisten kaupunkitapahtumien keskiöön.

Tampereen kukkaisviikoilla (siirryt toiseen palveluun) on pitkät perinteet. Tapahtuma aikaistuu tänä vuonna heinäkuusta kesäkuulle ja muuttaa hieman luonnettaan (siirryt toiseen palveluun) ajan henkeä vastaavaksi.

Seitsemättä kertaa järjestetty Ihana Helsinki (siirryt toiseen palveluun)-kaupunkifestivaali toi vastikään kukkateoksia muun muassa Esplanadille kadun kulkijoiden ihailtavaksi.

Pikkuputiikeissa, ravintoloissa ja tavarataloissa pääsi ihastelemaan kukkakimppuja ja näyttäviä kukkainstallaatioita.

– Olemme vuosien varrella lisänneet tietoisesti kukkien osuutta muuta ohjelmaa unohtamatta. Siitä on tullut valtavasti hyvää palautetta. Saattaa olla, että osa kukkateoksista lähtee kiertoon muualle Suomeen, tapahtuman tuottaja Hanna Arkio-dos Santos vihjaa.

Arkio-dos Santosin mukaan monessa tapahtumassa näkee nykyään elviä kukkia jossakin muodossa.

– Viime vuonna Flow-festivaalilla pääsi sitomaan kukkaseppeleitä. Niitä näkyi sitten kävijöiden hiuksissa ja asuissa. Se näytti hienolta.

.
.