1. yle.fi
  2. Uutiset

Pieni suupala päihittää pitopöydän – videolla kuusi makupalavinkkiä valmistujaisjuhliin

Trendikkäimmät juhlatarjottavat ovat nyt helppoja syötäviä, jotka vähentävät myös tiskaajan työmäärää.

valmistujaisjuhlat
Ylioppilasjuhlissa tarjotaan pieniä syötäviä
Ylioppilasjuhlissa tarjotaan pieniä syötäviä

TurkuJuhlatarjoilun ei tarvitse olla ylenpalttista tai ihan samanlaista kuin se on ollut aina ennenkin. Pyysimme kahdelta kokeneelta kokilta eli Mervi Lähteenmäeltä ja Janne Juvoselta vinkkejä juhlien järjestämiseen ja tarjoiluihin.

Pienet suupalat kakkujen sijaan

Voileipä- ja täytekakkujen säilyttäminen kuumissa tiloissa voi olla haastavaa. Pienet suupalat toimivat tässäkin, kun uusia tarjottavia voi tuoda tarjolle viileästä tarpeen mukaan.

Varhaiskaaliin tikutettuja suupaloja.
Minna Rosvall / Yle

– Neljällä tai viidellä tarjottavalla pärjää hyvin. Pari makeaa ja kolme, neljä suolaista palaa on hyvä kokonaisuus. Minipavlova-leivoksia voi tehdä valmiiksi vaikka valmiisiin marenkikuoriin. Mascarpone-vaahtoa ja mansikoita päälle. Parsasta ja lohesta saa hyvän päällisen saaristolaisleipänapille, vinkkaa Janne Juvonen.

Eroon tiskivuorista ja sotkuista

Pienet suupalat voi tarjoilla ilman suuria astiamääriä ja välineitä. Paloja voi ottaa vaikka suoraan lautasliinalle.

– Makeita hedelmänpaloja tai mansikoita voi asetella tikuissa foliolla päällystetyn varhaiskaalin päälle. Tikkuja voi ottaa siitä vaikka ilman mitään astiaa ja laittaa suoraan suuhun, sanoo Mervi Lähteenmäki.

Minipalvlova mansikka- ja ruiskaunokkikoristeella.
Minna Rosvall / Yle

Suupalatarjoiluilla estää myös keittiön tiskikaaoksen.

– Ei laiteta pöytiin isoja kulhoja, jotka näyttävät tunnin päästä helteessä sotkuisilta. Ketään ei tarvitse lukita keittiöön tiskaamaan, kun tiskejä ei tule, Janne Juvonen sanoo.

Yhdessä tekemisen ilo

Juhlajärjestelyjä kannattaa tehdä yhdessä, niin jokainen ehtii nauttimaan juhlapäivästä.

– Esimerkiksi tikutettavia suupaloja osaavat tehdä nuoremmatkin, Mervi Lähteenmäki sanoo.

Hunajaan kastetut juustopalat pähkinäkoristeella.
Minna Rosvall / Yle

Hänen mukaansa nuorison mukana juhlavalmisteluihin on tullut mukaan terveellisyyttä, lähiruokaa ja ehkä myös jonkin verran luomua.

Yksinkertainen kattaus auttaa allergista

Ruoka-aineallergiat ovat yleisiä. Juhlissa joutuu usein kysymään, onko tarjottava esimerkiksi laktoositonta tai gluteenitonta. Pienet suupalat on helppo räätälöidä kaikille sopiviksi.

Skagenleivät meriruohokoristeella.
Minna Rosvall / Yle

– Parsa-lohi-leivästä voi jättää leivän pois. Silloin siitä tulee gluteeniton. Massan voi laittaa vaikka lusikkaan tai pieneen kuppiin. Kun raaka-aineet ovat selkeästi näkyvissä, niin vieraan ei tarvitse arvuutella tuotteiden sisältöä. Voileipäkakku on kaikkein vaikein ruoka-ainerajoitteiden kannalta, Janne Juvonen sanoo.

Lue seuraavaksi