Luke: Tornion- ja Simojoesta lähtee mereen runsaasti vaelluspoikasia tänä vuonna

Luonnonvarakeskus arvioi, että Tornionjoelta lähtee merelle tänä vuonna kaksi miljoonaa smolttia. Simojoelta lähtevien määräksi arvioidaan 50 000.

lohi
Smolttirysä Tornionjoella
Tornionjoesta merelle vaeltavia poikasmääriä arvioidaan maailman suurimmalla smolttirysällä. Rysän perässä oleva koentalautta mahdollistaa kalojen nopean ja hellävaraisen käsittelyn.Ville Vähä / Luke

Lohen poikasvaelluksesta odotetaan runsasta Perämeren pohjukassa. Luonnonvarakeskus arvioi, että sekä Tornion- että Simojoelta mereen lähtee paljon vaeltavia smoltteja tänä vuonna.

– Lohen vaelluspoikasia eli smoltteja odotetaan tänä vuonna olevan runsaasti, Tornionjoella kahden miljoonan ja Simojoella 50 000 poikasen suuruusluokissa, kertoo Luken erikoistutkija Atso Romakkaniemi.

Myös lohisaaliista odotetaan runsasta, vaikka viime kesänä Itämereen laskeviin jokiin vaelsi edellisvuosia vähemmän lohia.

– Lohikantojen poikastuotanto on kuitenkin runsasta eikä merikalastus ole voimistunut, joten edellytykset runsaalle lohennousulle ovat jälleen olemassa, luonnonvarakeskus arvioi.

Kesän kaikuluotaimilla tehtävät lohiseurannat on jo aloitettu Tornion- ja Simojoella. Lisäksi Tornionjoella alkaa kesällä uusi tutkimus, jossa lohia ja taimenia varustetaan radiolähettimillä.