Kuiva metsä roihahti hallitusti kulotusnäytöksessä – arvokas taito halutaan siirtää nuorille metsäammattilaisille

Metsäpalovaroitus ei estänyt kulotusnäytöstä. Kulottamiseen tarvitaan sopivat olosuhteet, runsaasti ennakkovalmisteluja ja ammattilaisten tietotaito.

kulotus
Metrsäpohjan kulotus
Parin hehtaarin metsäalue kulotettiin Lapualla Etelä-Pohjanmaalla torstai-iltana metsäpalovaroituksista huolimatta.Tarmo Niemi / Yle

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa. (siirryt toiseen palveluun) Maa on rutikuivaa, eikä viimeisintä sadetta edes muista. Uutisissa kerrotaan maastopaloista päivittäin.

Lapualle kokoontuvia metsäalan ammattilaisia kuivuus ei kuitenkaan estä kulottamasta. Oikeastaan, kuiva sää on se, mitä kulottamiseen tarvitaan.

– Melkeinpä se metsäpalovaroitus pitää olla, että kulo palaa kunnolla. Mutta kyllä tässä nyt jo vähän vähempikin kuivuus riittäisi. Nyt pitää toimia tarkasti, sanoo Metsäkeskuksen aluejohtaja Jorma Vierula.

Viime ja toissa kesinä kulottamaan ei päästy säiden takia ollenkaan, joten nyt sopiva keli halutaan hyödyntää heti.

Metsäpohjan kulotus
Jorma Vierula sytyttämässä kuloa Lapualla.Tarmo Niemi / Yle

Palokuja, vesikuoppia, työvoimaa...

Lapualla kulotetaan viime talvena hakattua metsää parin hehtaarin verran. Jos alue olisi hakatu jo aiemmin, sen kulottaminen ei olisi enää ollenkaan niin helppoa muun muassa esiin puskevan ruohokasvillisuuden vuoksi. Valmisteluja tätä kulotusta varten on tehty nelisen kuukautta.

– Etukäteen on kaivettava palokuja alueen ympärille, ettei tuli pääse karkaamaan maapalona alueen väärälle puolelle, sanoo Kulota (siirryt toiseen palveluun)-hankkeen projektipäällikkö Jussi Laurila Metsäkeskuksesta.

Myös vesikuoppia on kaivettu alueelle kaivinkoneella. Vaihtoehtoisesti veden tarpeeseen voitaisiin varautua vesisäiliöin.

– Näin saadaan alue poltettua hallitusti. Metsämaan kulottaminen pitää aina olla hallittua, Laurila sanoo. Kulottamissuunnitelma on huomioitava jo metsän hakkuuvaiheessa.

Jussi Laurila muistuttaa, että kulo sytytetään aina tuulen alta. Kuiva maa roihahtaa Lapuallakin hyvin tuleen.

– Alussa mennään rauhallisesti ja annetaan palaa suojakaistale, Laurila sanoo.

Tulta lähdetään levittämään kahden sytyttäjän voimin aluetta kiertäen. Lopulta kulotettavan alueen ympärillä on tulirinki.

– Kulotuksessa tarvitaan työvoimaa. Aika lailla alueesta riippumatta tarvitaan noin 10 miestä, Jorma Vierula toteaa.

Erinomaista metsälle ja luonnolle

Vielä 1960-luvulla Etelä-Pohjanmaalla kulotettiin noin 1400 hehtaaria kesässä. Nyt määrä jää muutamaan kymmeneen hehtaariin.

Kulotusosaamista halutaan ylläpitää ja jakaa nuorille metsäammattilaisille eismerkiksi Laurilan vetämän Kulota-hankkeen kautta. Hankkeessa etsitään teknisesti helposti kulotettavia kohteita ja kulotusnäytöksiin kutsutaan esimerkiksi metsänomistajia.

– Kulotusalueille perustetut metsät ovat laadultaan erinomaisia. Kulotus on sekä luonnonhoidon että metsänhoidon kannalta erinomainen menetelmä, Jorma Vierula kehaisee.

Vierulan mukaan eteläpohjalaismetsien happamien metsänpohjien ph-arvot paranevat kulotuksella vuosikymmeniksi eteenpäin.

Metsäpohjan kulotus
Kulottamisesta syntyi runsaasti savua.Tarmo Niemi / Yle

Jälkivartiointia sateeseen asti

Kulottaminen vaatii ammattilaisen sitä tekemään jo pelastuslainkin mukaan. Se edellyttää myös mittavat esivalmistelut. Kulotettava kohde ei esimerkiksi saa olla liian karu eikä rehevä kasvupaikka, eikä turvemaata, johon liittyy aina kohonnut palovaara.

Lapualla kulotetun alueen jälkivartiointia jatketaan useiden päivien ajan. Pari kulotusta seuraavaa päivää alueella on vartiointi koko ajan ja sitä toki tarkkaillaan aktiivisesti pidempäänkin.

– Tilanteen mukaan voidaan keventää, mutta seuraavaan kunnon sateeseen asti täällä käydään tarkastamassa tilanne, Jorma Vierula sanoo.