1. yle.fi
  2. Uutiset

Orpo: Teemme ainutlaatuista akkusähkön kokeilumaata – hallitus poistaa akkusähkön tuplaveron ja työntää kivihiiltä pois markkinoilta

Valtiovarainministeriössä lasketaan, että maakaasusta tulee veromuutoksella halvempaa kuin kivihiili lähivuosina. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

talous
sähköauto latauksessa
Esko Jämsä / AOP

Hallitus on päättänyt tehdä muutoksia energiaverotukseen. Kivihiilen verotusta kiristetään ja maakaasun verotusta kevennetään.

Samalla hallitus päätti muokata sähkön verotusta siten, että sähkövarastojen kuten akkujen sähkön kahdenkertaisesta verotuksesta luovutaan ja sähköautojen työpaikoilla tapahtuvan lataamisen verokohtelua yksinkertaistetaan.

– Olen todella iloinen, että näillä muutoksilla otamme konkreettisia askelia ilmastotoimissamme. Ensi vuoden alusta oman sähköauton kytkeminen työpaikan lataustolppaan ei ole enää verotuskäytännöistä kiinni. Hiilen ja kaasun veromuutos saattaa tuoda jo lähivuosina tilanteen, jossa energialaitosten kannattaa polttaa ilmastopäästöiltään puhtaampaa maakaasua kivihiilen sijaan, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotteessa.

Akkujen tarve varastoinnissa kasvussa

Sähkön varastoiminen akkuihin on yleistynyt nopeasti varastointiteknologian kehittyessä. Joissain tilanteissa tämä johtaa kaksinkertaiseen sähköveron perintään, kun verkosta ensin ladataan akkuja ja seuraavaksi puretaan sähköä akusta sähköverkon kautta loppukulutukseen.

– Kun poistamme akkujen tuplaverotuksen, teemme Suomesta ainutlaatuisen varastointiin liittyvien liiketoimintamallien kokeiluympäristön Euroopassa, Orpo iloitsi.

Sähköautojen lataamiseen liittyvän muutoksen tarkoituksena on, että latausedulle määritetään kaavamainen verotusarvo, joka vastaa laskennallista keskimääräistä lataamisen arvoa. Tällä vältytään tilanteilta, joissa työnantaja haluaisi tarjota latausmahdollisuuden työpaikalla mutta joutuu rajoittamaan lataamisen käyttöä vain niille, joilla on vapaa autoetu työnantajan puolelta.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Lue seuraavaksi