Hattulan hammashuolto lähdössä väistötiloihin Hämeenlinnaan?

Hammashuollon työntekijät haluavat päästä nopeasti pois aikanaan lähikaupaksi Parolaan valmistuneesta tiilitalosta.

Hattula
Hammaslääkärin huone.
Hammashuollon vastaanotto ja henkilökunta voisi lähteä nopeimmalla aikataululla pois vanhalta terveysasemalta heinäkuussa. Kuvituskuva.Laura Tolonen / Yle

Hammashuollon henkilöstö Hattulan Parolassa on kärsinyt toimitilojensa terveyshaitoista. Perusturvalautakunta suosittaa jo toiminnan siirtämistä Pihlajalinnan tarjoamiin väistötiloihin. Ne sijaitsevat Hämeenlinnassa ja kouluhammashuollon osalta Hattulassa.

Pihlajalinna tarjoaa väistötiloiksi valmiita hammaslääkärien vastaanottotiloja Hämeenlinnasta ja Hattulasta. Pihlajalinnan tarjous mahdollistaisi käytännössä siirtymisen suoraan toimintaan, eikä hammaslääkäreiden työvälineitä eikä laitteita tarvitsisi ottaa mukaan.

Kunnan järjestämän hammashuollon palveluksessa on yksitoista työntekijää.

– Teknisen lautakunnan testien perusteella hammashuollon tiloista ei ole löytynyt sellaista, joka viittaisi liian suureen mikrobipitoisuuteen ja siten sisäilmaongelmiin. Tämä on yksinomaan henkilökunnan kokemuksen ja tuntemusten perusteella tehtävä siirto väistötiloihin, kertoo perusturvajohtaja Anitta Leinonen.

Pihlajalinnalla valmiit hammaslääkärin tilat Hämeenlinnasta

Kunta ja Pihlajalinna eivät vielä halua paljastaa julkisuuteen, mistä toimitiloista on kyse. Pihlajalinna on kuitenkin 2018 talvella ostanut hämeenlinnalaisen yksityisen Linnan Klinikka -terveysaseman. Linnan Klinikan kanssa samassa talossa torin kulmalla toimii myös hammaslääkäriasema.

Pihlajalinna on tuottanut jo yli kymmenen vuotta Hattulan kunnalle perusterveydenhuollon palvelut. Jos kunnan itse järjestämän hammashuollon muutto toteutuu, vanhat hammaslääkärituolit jäävät paikalleen suljettavalle asemalle, eikä muutakaan työvälineistöä tarvitsisi muuttolaatikoihin pakata, kertoo Pihlajalinnan aluejohtaja Tiina Halinen.

Muutto heinäkuussa tai myöhemmin syksyllä?

Hattulan kunnassa muutto Pihlajalinnan tiloihin vaatii vielä teknisen lautakunnan, kunnanhallituksen ja mahdollisesti valtuuston käsittelyn. Pitemmän kaavan mukaan menevä päätöksenteko lykkäisi muuton syksyyn.

Pihlajalinnan tarjous kunnalle on vuosivuokrana tiloineen, laitteineen ja lääkkeineen 250 000 euroa vuodessa. Kouluhammashuolto jäisi väistön ajaksi Parolaan. Hammashuollon vastaanotto ja henkilökunta voisi lähteä nopeimmalla aikataululla pois vanhalta terveysasemalta heinäkuussa.

Hattulan suunterveydenhuolto sijaitsee nyt Parolassa Jaakonkujalla vuokralla yksikerroksisessa punatiilisessä rakennuksessa. Se on rakennettu aikanaan pienehköksi lähikaupaksi Parolaan. Aiemmin hammashuolto on ollut kunnan terveysasemalla, joka niin ikään on aikansa elänyt ja saanut purkuluvan.

Kunta onkin aloittelemassa uuden terveysaseman toteuttamista Parolaan. Uudelle pääterveysasemalle tulevat aikanaan myös uudet hammashuollon tilat.