1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemikaalionnettomuudet

Vuohijärven vedessä voi taas kylpeä – vesistöt toipuvat hiljalleen Mäntyharjun kemikaalionnettomuudesta

Ely-keskus neuvoo tarkkailemaan veden hajua.

Säiliövaunut suistuivat raiteilta Kinnin liikennepaikalla 7. huhtikuuta. Kuva: OTKES

Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden vuoksi asetettuja veden käyttösuosituksia on loivennettu. Tällä viikolla tehtyjen mittausten perusteella Vuohijärven pintavettä voi alkaa taas käyttää pesu- ja löylyvetenä. Vettä voi käyttää kahden metrin syvyyteen asti. Käyttöä talousvetenä ei edelleenkään suositella.

Veden käyttöä talous-, pesu- tai löylyvetenä ei suositella myöskään Pajulammella ja Sarkaveden itärannassa. Vuohijärven ja Sarkaveden MTBE-pitoisuudet ovat niin pieniä, että vedessä voi kuitenkin uida ja sitä voi käyttää kasvien kasteluun, jos vesi ei haise. Pajulammessa ja sen yläpuolisissa lammissa uimista ei suositella.

Mitään vettä ei voi käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä, jos haju- tai makuhaittaa esiintyy. Myöskään kaloja ei pidä syödä, jos niissä on poikkeuksellinen haju.

Talousveden jakelu pysyy ennallaan.

Kartta vedenkäyttösuosituksista löytyy VR Groupin verkkosivuilta http://www.vrgroup.fi/kinni (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyvät myös uusimmat mittaustulokset.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sää vaikuttaa veden laatuun

Onnettomuus tapahtui huhtikuun alkupuolella, kun Mäntyharjun Kinnin seisakkeella tilapäisessä säilytyksessä ollut 50 junavaunun letka lähti tuntemattomasta syystä liikkeelle ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen. Vaunu suistui raiteelta ja rikkoutui. Säiliössä oli 61 tonnia MTBE:tä, jota valui maahan 35 tonnia.

Suomen ympäristökeskus on mallintanut MTBE:n leviämistä järvissä. Ennusteiden perusteella sekä Sarkaveden että Vuohijärven vesi palautuisi käyttökelpoiseksi kesän aikana. Kehitykseen vaikuttaa sää, erityisesti sateiden määrä. Lisäksi järvien ja lampien pintakerroksissa MTBE:n määrä vähenee sen haihtuessa ja hajotessa auringonvalon vaikutuksesta.

Onnettomuuspaikan lähellä ja sinne rakennetussa patoaltaassa MTBE:tä on edelleen runsaasti. Pitoisuudet patoaltaassa ja lammissa ovat laskeneet, mutta ovat silti vielä korkeita ja ylittävät reilusti haju- ja makukynnyksen.