Poliisi myöntää virheensä, kun ei huomannut ruumista poltetussa autossa: "Ei tämä mennyt niin kuin piti"

Pelastuslaitos ei mielestään toiminut väärin, kun se ei tutkinut auton takakonttia. Lappeenrannassa tiistaina palaneen auton takakontista löytyi ruumis vasta puoli vuorokautta palon jälkeen.

tulipalot
Palaneen auton jäänteet
Palaneen auton jäänteet Lappeenrannan Lauritsalan venesatamassa.Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan Lauritsalassa sattui tiistaina Suomen oloissa harvinainen tapaus, kun palaneen auton takakontista löytyi ruumis. Auto paloi tiistaiyönä, mutta ruumiin löysivät ohikulkijat vasta tiistaina päivällä.

Pelastuslaitos oli käynyt yöllä sammuttamassa palon. Palomiehet eivät kuitenkaan olleet tutkineet auton takakonttia.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikön Sampsa Lintusen mukaan pelastuslaitos on tehnyt juuri ne tehtävät, mitä heidän kuuluukin tehdä. Niitä ovat ihmisten, eläinten ja omaisuuden suojeleminen sekä lisävahinkojen estäminen.

– Siinä tilanteessa todettiin, että autopalo on sammutettu. Lisävahingon vaaraa eikä syttymisvaaraa ollut. Tehtävä oli siltä osin suoritettu.

Auton takakonttia pelastuslaitos ei avannut, koska siihen ei ollut tarvetta.

– Jos sammutus- tai pelastustehtävä edellyttää takakontin avaamaan, niin silloin se tietysti avataan.

Lintunen kertoo, että auto oli pelastuslaitoksen saapuessa paikalle jo täysin palanut, eikä siitä ollut käytännössä jäljellä kuin kuoret.

Palopaikalla oli myös poliisipartio, jolle kuuluu rikospaikkatutkinta. Palopäällikkö Sampsa Lintusen mukaan tutkintavastuu siirtyi palopaikalla poliisille.

Tutkinta jäi tekemättä

Poliisi ei yöllä voinut autoa vielä tutkia, koska auto oli palon jäljiltä liian kuuma. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Kari Hyyryläisen mukaan poliisin olisi pitänyt palata palopaikalle tutkimuksiin heti aamulla tai aamupäivällä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Se on tunnustettava tosiasia, että asia ei mennyt poliisin osalta niin kuin olisi pitänyt mennä. Näin on käynyt, että tapahtumapaikkaa ei ole käyty tarkistamassa uudelleen.

Aamulla poliisilla oli vuoronvaihto, eikä sana autopalosta jostain syystä mennyt poliisipartiolta eteenpäin.

– Siinä sattui tietokatkos, kertoo Hyyryläinen.

Hyyryläisen mukaan poliisin tehtävä tuollaisella palopaikalla on ensinnäkin turvata pelastuslaitokselle työrauha ja toiseksi selvittää, onko kyseessä tahallinen teko eli rikos. Kuumaa autoa poliisi ei pystynyt tutkimaan, koska kenttäpoliisilla ei ole siihen tarvittavia suojavarusteita.

Apulaispoliisipäällikkö Kari Hyyryläisen mukaan poliisi kirjasi yöllä rikosnimikkeeksi vahingonteko. Siinä vaiheessa ei ole paljastunut se, että auton takakontissa olisi ruumis.

– Poliisipartion mahdollisuudet tutkimiseen silloin yöllä ovat olleet hyvin rajalliset.

Sanomalehti Etelä-Saimaa on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että useat ihmiset näkivät takakontissa olleen ruumiin, ennen kuin poliisi tuli iltapäivällä uudelleen paikalle.

Poliisi on vanginnut tapauksen johdosta yhden naisen ja yhden miehen. Lisäksi kaksi miestä on pidätetty. Uhri oli palanut niin pahoin, ettei poliisi ole kyennyt häntä vielä varmuudella tunnistamaan.

Ohjeita päivitettävä

Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen apulaisjohtajan Tommi Laurisen mukaan pelastuslaitoksen ei tarvitse avata auton takakonttia autopalojen yhteydessä, ellei sammutustehtävä sitä jostain syystä edellytä.

– Pelastustoimen näkökulmasta oletus on, että ihminen ei ole takakontissa. Siksi takakonttia ei ole varmastikaan avattu.

Laurinen kertoo, että jatkossa pelastuslaitoksienkin on varmasti pohdittava, pitäisikö autopalojen yhteydessä myös avata takakontti. Se voisi olla yksi keino löytää uhri ajoissa ja auttaisi poliisia nopeuttamaan tutkinnan aloittamista.

– Lainsäädännössä tai asetuksissa ei näin yksityiskohtaisia asioita ole kerrottu.

Laurinen kannustaakin pelastuslaitoksia ja poliisia ottamaan tämäkin asia esille yhteisissä tapaamissa ja päivittämään ohjeet siltä osin.

Palopäällikkö Sampsa Lintusen mukaan Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella on jo pohdittu, miten vastaavilta tapauksilta vältyttäisiin.

– Meidän täytyy poliisin kanssa pitää palaveri, ja tarkentaa sitä, miten jatkossa vastaavissa tilanteissa toimitaan, kertoo Lintunen.