Puhemies Paula Risikko: Perustuslakivaliokunnan vuoto on äärimmäisen vakava, eduskunnan työjärjestystä saatetaan muuttaa

Risikko kertoi, että valiokunnan asiakirjavuodosta ei voida käynnistää rikosoikeudellista prosessia. Katso tiedotustilaisuus klikkaamalla jutun kuvaa.

eduskunta
Puhemies Risikko kommentoi perustuslakivaliokunnan linjauksia
Puhemies Risikko kommentoi perustuslakivaliokunnan linjauksia

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) pitää perustuslakivaliokunnan asiakirjavuotoa äärimmäisen vakavana asiana. Risikko kertoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa perjantaina, että asiakirjavuoto vaikuttaa eduskunnan maineeseen ja luotettavuuteen.

Risikko totesi, että puhemiesneuvosto pitää perustuslakivaliokunnan tänään päättämiä tiukkoja poikkeustoimenpiteitä hyvin perusteltuina.

– Tämä on talo, jossa asiat pitää käsitellä asianmukaisesti. Asiakirjavuoto ei ole asianmukaista käsittelyä, Risikko sanoi.

Risikko kertoi, että aikoo kutsua eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle ensi tiistaina pohtimaan sitä, onko eduskunnan työjärjestyksessä "muuttamisen varaa".

– Onko tehtävissä jotain jo olemassa olevien lakipykälien puitteissa niiden tulkinnan kautta vai joudutaanko ihan työjärjestystä muuttamaan. Tulee esimerkiksi pohdittavaksi, madalletaanko kynnystä julistaa asiakirjoja salaiseksi. Se arvio tehdään ensi viikolla.

Risikko kertoi, että valiokunnan asiakirjavuodosta ei voida käynnistää rikosoikeudellista prosessia, koska asiakirjat on merkitty yleensä vain "ei julkisuuteen". Tilanne olisi toinen, jos asiakirjavuoto koskisi salaiseksi luokiteltua materiaalia.

– Voimme antaa vain moitteita, tietysti riippuen tilanteesta.

Eduskunnan nykyisen työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat päättää, ovatko jotkut sen käsittelemät asiat salassa pidettäviä. Työjärjestyksessä olevat pykälät antavat tähän kuitenkin mahdollisuuden vain harvoin.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnos sote-uudistuksen valinnanvapaudesta vuodettiin tällä viikolla poikkeuksellisesti julkisuuteen. Lausuntoluonnoksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluihin suunniteltu valinnanvapaus ei toteudu hallituksen suunnitelmien mukaisesti.