Hyppää sisältöön

Kesäduuni-idea työllistää jo tuhat nuorta eri puolilla Suomea

Myös kotitaloudet voivat työllistää 15–17-vuotiaita nuoria muutamalla sadalla eurolla yhdeksällä eri paikkakunnalla Suomessa. Lappilainen välitysfirma Sijaishaltija Oy huolehtii työnantajakustannuksista.

Kuva: Yle

Suurin osa kesäduuni-tempauksen kautta työn saaneista nuorista menee töihin perheisiin, ikään kuin au paireiksi.

– Meillä on paljon kotiäitejä, jotka ovat ottaneet nuoren apuriksi auttamaan arkisissa hommissa, kertoo Sijaishaltija Oy:n yrittäjä Heidi Alariesto.

Esimerkiksi Rovaniemellä nuoren työllistäminen kahden viikon ajaksi maksaa kotitaloudelle 260 euroa. Sijaishaltija Oy hoitaa työnantajakustannukset. Myös yritykset ottavat nuoriat töihin kesäduuni-tempauksen kautta.

Kuva: Yle

Rovaniemellä perustettu Sijaishaltija Oy on saavuttanut tänä kesänä yhden tavoitteistaan. Koko maassa nuorille on tarjolla noin 1030 työpaikkaa. Tuhannen raja meni ensimmäistä kertaa rikki.

– Olen kolmena kesänä hokenut, että tuhannelle teinille työtä. Nyt raja meni rikki, viime vuonna pääsimme jo lähes kahdeksaansataan, iloitsee Heidi Alariesto.

Nuoret itse saavat palkkaa 360 euroa kahdelta viikolta.

– Kyseessä on niin sanottu "Tutustu ja tienaa" -TES, Alariesto kertoo.

Pohjoisessa viime vuotta vähemmän paikkoja

Työaika on kuusi tuntia päivässä. Töitä on tarjolla lastenhoidosta siivoukseen ja jopa pieniin remontteihin.

Sijaishaltija Oy toimii yhdeksällä paikkakunnalla: Rovaniemen lisäksi Sodankylässä, Oulussa, Helsingissä, Järvenpäässä, Lohjalla, Lahdessa, Kouvolassa ja Tampereella. Kolme viimeisintä kuntaa tulivat mukaan tänä vuonna.

Nuorille tarjottavien työpaikkojen määrä vaihtelee kunnittain. Esimerkiksi Rovaniemellä nuorille on löytynyt 200 työpaikkaa, Sodankylässä kymmenen.

– Vähän ollaan täällä pohjoisessa viime kesästä jäljessä, silloin meillä oli täällä Rovaniemellä 250 työpaikkaa. Mutta toisaalta tiedetään, että kesätyöpaikkoja syntyy vielä kesällä. Että tuleekin uusia urakoita, joihin tarvitaankin näppäriä nuoria, Heidi Alariesto tähdentää.

Heidi Alariesto Kuva: Sauli Antikainen / Yle

– Yksi tärkeä työllistäjä meillä on Napapiirin Energia ja Vesi, jonka avulla rakennamme neljään leikkipuistoon kerhotoimintaa.

Yhteydenpidon hankaluus ja sisäilmaoireilu uusia havaintoja

Tänä vuonna työnvälityksessä on huomattu, että sekä työntekijöitä että työnantajia on vaikeaa saada kiinni.

– Vaikka elämmekin sosiaalisen median maailmassa ja kaikki on tavoitettavissa yhden napin painalluksella, niin ihmisten tavoittaminen kaikista kanavista huolimatta on ollut merkittävästi hankalampaa kuin viime vuonna.

Rovaniemellä ensimmäistä kertaa neljän vuoden aikana on tullut haastatteluvaiheessa esiin joidenkin nuorten sisäilmaoireilu.

– Kun kysytään nuorelta rajoitteita, joita olisi hyvä tietää, niin tänä vuonna kourallinen nuoria on kertonut kärsivänsä sisäilmaoireista.

Alarieston mukaan tämä ei ole kuitenkaan rajoittanut henkilöiden työpaikan saantia. Näillekin nuorille on löytynyt paikka.

Yrittäjiltä tai kotitalouksilta saatu palaute on ollut pääosin positiivista.

– 90 prosenttia nuorista hoitaa hommansa tosi hyvin, arvosana on ollut erinomainen tai kiitettävä.

Eniten sanottavaa nuorille tulee kännykän käytöstä, Heidi Alariesto kertoo.