Ongelle jo haikaileva, eläköityvä arkkipiispa uskoo kirkon muuttavan pian linjaansa homoparien avioliitoista

Suomen 14. arkkipiispa Kari Mäkinen luovutti sunnuntaina sauvansa seuraajalleen. Mäkinen haluaa eroon vaikenemisen kulttuurista.

arkkipiispat
Eläköityvän Kari Mäkisen ajatuksia arkkipiispan työstä
Eläköityvän Kari Mäkisen ajatuksia arkkipiispan työstä

Arkkipiispa Kari Mäkinen sulkee piispantalon oven viimeistä kertaa ja luovuttaa vuonna 1890 rakennetun arvokkaan talon seuraajalleen Tapio Luomalle.

Hiukan ehkä haikeudellakin Kari Mäkinen muistelee kahdeksan vuoden takaisia tuntemuksiaan, kun mies perheineen kotiutui Piispankadulle Aurajoen rantaan Turun tuomiokirkon läheisyyteen. Jatkumoon, johon kuuluvat muun muassa piispa Henrik ja Mikael Agricola.

Nyt on edessä muutto.

– Tämä miljöö hengittää historiaa aina keskiajalle saakka. Mutta en tästä kovin kauas eläkkeelläkään lähde. Joen toiselle puolelle vain.

Arkkipiispa Kari Mäkinen hymyilee. Hymyilee, vaikka viime aikoina miehen on nähnyt kulkevan usein huolestuneen näköisenä, hivenen kumarassakin. Ja sanojaan tarkoin punniten.

Nyt ehkä voi jo aukaista sanaista arkkua hiukan reippaammin, kun arkkipiispan kaapu ja risti ei enää kauaa paina miestä kumaraan.

– Pelokas ei ole se sana, jolla kuvailisin tunteitani arkkipiispan viran vastaanottaessani. Mutta hämmentyneitä, sekavia ja ristiriitaisia ajatuksia velloi kyllä mielessäni kahdeksan vuotta sitten. Olin lähdössä sellaiselle matkalle, jossa olin yhtä aikaa arka ja utelias.

Homoillat ja jäsenpako – "Uskon, että muutos tapahtuu"

Tällä matkalla arkkipiispa Kari Mäkinen joutui heti alkuun kivikkoiselle tielle ja kirkosta erojen vyöryyn, kun kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) esitti kärkeviä mielipiteitään seksuaalivähemmistöistä Ajankohtaisen kakkosen homoillassa.

Kari Mäkinen toivoo nyt, että kirkko tekee pikaisia korjauksia homoparien vihki- ja avioliitto-oikeuksiin. Hän uskoo näin, vaikka taannoinen kirkolliskokous ei ollut halukas laajentamaan kirkon avioliittokäsitystä.

– Itse olisin toivonut ja toivon, että muutos tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville on raskasta, että heistä kiistellään. Uskon, että muutos tapahtuu.

Ja Mäkisen mukaan muutos on jo alkanut. Sitä tosin kirkon ruorissa ohjastaa tästä eteenpäin konservatiivisempana pidetty seuraaja.

– Kun kirkolliskokouksessa asia oli esillä, katsottiin, että muutoksen pohdinta täytyy panna jo piispankokouksen käsittelyyn.

Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Kalle Mäkelä / Yle

Myös Suomessa syntyneiden "kotouduttava"

Toinen kireä asia, johon arkkipiispa on joutunut ottamaan kantaa on vuonna 2015 alkanut ja totuttua voimakkaampi turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen. Monet kirkot ja eritoten Turun Mikaelin kirkko ovat auttaneet turvapaikanhakijoita mm. perheen yhdistämisessä ja antaneet juridista apua.

Piispat joutuivat jopa ottamaan yhteen turvapaikanhakijamenettelystään vuonna 2017 silloisen sisäministerin Paula Risikon (kok.) kanssa ja selvittelemään "Kirkko turvana" -ohjeistustaan. Ministeri uhkasi paperittomien "piilottelijoita" rangaistuksella.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että kirkon tehtävä on selkeä.

– Kirkko asettuu ihmisten rinnalle. Kirkko tukee ja auttaa. Isommassa perspektiivissä kirkon rooli on auttaa yhä suurempaa määrää maailman pakolaisia. Globaali muutos ja liike ei näytä laantuvan.

Arkkipiispa Mäkinen pohtii myös sitä, miten ihmisten uudenlaiseen liikkuvuuteen kotoudutaan Suomessa.

– Ei ole kysymys pelkästään siitä, miten tänne tulevat kotoutuvat. Vaan myös siitä, miten me tänne kasvaneet ja juurtuneet kotoudumme tähän uuteen tilanteeseen. Kirkon rooli on auttaa ja tukea.

Juuret sekä punaisten ja valkoisten puolella

Arkkipiispana Kari Mäkinen ehtii pohtia vielä ennen kaapunsa ja ristinsä naulaan heittämistä sadan vuoden takaisia tapahtumia ja kansan kahtia jakoa.

– Elämme onneksi eheytymisen aikaa, sanoo Kari Mäkinen, jonka suvussa on vallinnut vaiteliaisuus sisällissodan tapahtumista.

– Toinen isoisäni oli punakaartissa ja Hämeenlinnan vankileirillä. Selvisi sieltä hengissä. Ja toinen isoisäni taisteli valkoisten puolella. Tunnistan myös itsessäni, että kannan kummankin puolen vaikenemista mukanani. Tässä virassani olen myös kantanut taakkana sitä, mikä on kirkon perintö vuodesta 1918. Oli tärkeää yhdistää Turun tuomiokirkossa nämä kaikki yhdeksi yhteiseksi perinnöksi yhteisenä muistopäivänä.

Turun tuomiokirkko.
YLE / Sami Tammi

Vaan nyt siirtyy arkkipiispa Kari Mäkinen historialliseen ketjuun, kirjoihin ja kansiin Suomen kirkon päänä. Hän katsoo kansallispyhättöä Aurajoen toiselta puolen.Kirjoja ja onkimista harrastavaan kirkonmieheen saattaa törmätä tästä päivästä alkaen Halistenkoskella onkivapa kädessä. Vai kuinka Kari Mäkinen?

– Koskaan ei tiedä.

Lue lisää:

Arkkipiispa on aina töissä, muttei mikään päivystävä lausuntoautomaatti – Kari Mäkisen kausi päättyy, kun kesä alkaa