Helleaallon haittapuoli: Sinilevää tulossa rannoille jo kesäkuun alkupuolella – "pari viikkoa etuajassa normaalista"

Sinilevää on odotettavissa ensimmäisenä reheviin järviin ja merellä rannikon mataliin sisälahtiin.

levät
Sinilevää uimarannalla
Sinilevän tunnistaa vihertävästä väristä. Kuva Näsijärveltä Tampereelta viime kesältä.Antti Palomaa / Yle

Uimanautinnon pilaavat sinilevälautat ilmestyvät näillä näkymin riesaksemme poikkeuksellisen aikaisin, pari viikkoa normikesää aikaisemmin.

Syynä on toukokuun helleaalto, joka on lämmittänyt pintavedet monta astetta normaalia lämpimämmiksi jo nyt ja lämmittää edelleen: lämpimän jakson ennustetaan jatkuvan vielä ainakin ensi viikon, ehkä pidempäänkin.

– Yleensä ensimmäiset sinilevähavainnot tehdään järvialueelta juhannuksen tienoilla, mutta nyt sinilevää saatetaan havaita jo kesäkuun alkupuolella, 1-2 viikkoa, jopa kolme viikkoa normaalikesää aikaisemmin, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Rannikon asukkaat saavat varautua sinilevään niinikään jo ennen juhannusta.

– Tämä on poikkeuksellisen aikaisin, en muista tällaista kokeneeni. Jo parin viikon päästä alkaisin katselemaan rantoja sinilevän varalta, sanoo johtava tutkija Harri Kuosa Suomen ympäristökeskuksesta.

Etelään ensin

Kuosan mukaan ensimmäisenä sinilevälautat rantautuvat ravinteikkaisiin, mataliin sisälahtiin. Vaaravyöhykettä on koko etelärannikko, Saaristomeri ja Selkämeri.

Sinileviä piisaa vesistöissä – Näin teet helpon sinilevätestin

Oheisen videon ohjeilla voit itse testata onko rannassasi sinilevää.

Järviseuduilla sinilevä ilmestyy ensimmäisenä ravinteikkaisiin, reheviin vesistöihin. Näitä on etenkin Etelä-Suomen länsiosissa. Karuissa vesistöissä sinilevää esiintyy selvästi vähemmän, sillä levä tarvitsee runsastuakseen paitsi valoa ja lämpöä myös ravinteita.

Suomen ympäristökeskus raportoi kesän sinilevätilanteen kehittymisestä viikoittain 7. kesäkuuta alkaen. Levätilanteen seurantatiedotteet ilmestyvät nettiin aina torstaisin osoitteisiin jarviwiki.fi (siirryt toiseen palveluun) ja meriwiki.fi. (siirryt toiseen palveluun)

Yleensä sinilevien määrät runsastuvat heinäkuun alussa ja ne ovat suurimmillaan elokuun alussa. Vesien viiletessä sinilevät katoavat.

Ei sovellu pesu- eikä löylyvedeksi

Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa sinilevää. Sinileväinen vesi ei sovellu pesu- eikä löylyvedeksi, eikä varsinkaan juotavaksi. Uimista runsasleväisissä vesissä kannattaa välttää. Jos ui, suihkuun sen jälkeen.

Sinilevästä voi seurata kutinaa ja kirvelyä ja muita iho-oireita, huono-oloisuutta ja oksentelua. Tarvittaessa oireisiin voi käyttää särky- tai kuumelääkettä.