Julkisoikeuden professori: Vuotojen riskinä perustuslakivaliokunnan politisoituminen – puoluepolitiikka unohdettava

Perustuslakivaliokunnan on oltava kuin tuomioistuin: Jäsenet edustavat perustuslakia eivätkä puolueita.

asiakirjat
Juha Lavapuro
Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro.Niko Kotiranta / Yle

Puhemies Paula Risikko kuvaili tiedotustilaisuudessa perjantaina, että perustuslakivaliokunnan asiakirjavuoto on äärimmäisen vakava asia. Ilta-Sanomat uutisoi torstaina vuodetun lausuntoluonnoksen pohjalta, että sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapaus ei toteudu hallituksen suunnitelmien mukaan.

Myös julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta pitää vuoto erittäin vakavana. Vakavuuden aste johtuu perustuslakivaliokunnan poikkeuksellisesta asemasta.

– Valiokunta valvoo perustuslainmukaisuutta, eli se toimii ikään kuin politiikan ulkopuolella ja yläpuolella. Kun tällainen lausunto tuodaan keskeneräisenä julkiseen keskusteluun, se voi pahimmillaan vaikuttaa niin, ettei valiokunta voi toimia kunnolla tehtävässään, Lavapuro kertoo.

Riskinä on siis se, että päätöksenteko politisoituu. Valiokunnan jäseniltä odotetaan, että he jättävät puoluepolitiikan ja muut poliittiset vaikutteet sivuun, kun valiokunnan asioita käsitellään.

– Jos valiokunnassa äänestetään, sen ei pitäisi mennä puolueittain. Perustuslakivaliokunnassa edustetaan perustuslakia, Lavapuro sanoo ja vertaa perustuslakivaliokuntaa tuomioistuimeen.

Lavapuro arvioi, että monet kysymykset ovat niin tulkinnanvaraisia, että niiden tulkinnasta käydään paljon keskustelua. Jäsenten voi olla vaikea pysytellä poissa julkisesta keskustelusta, jos pohdintoja tuodaan esiin liian aikaisin.

– Varsinkin soteuudistus on poliittisesti herkkä kysymys, jossa varmasti mitataan esimerkiksi hallituksen luottamusta. Siinä pitäisi pystyä antamaan lausunto, johon puoluepolitiikka ei vaikuta.

"Tähän asti on voitu luottaa, että toimitaan hyvien tapojen mukaisesti"

Lavapuron mielestä vielä on liian aikaista arvioida, ovatko valiokunnan poikkeustoimet riittäviä. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoi perjantaina, että sähköisen työtilan käyttö lopetetaan, kokoushuone pidetään lukittuna kokousaikojen ulkopuolella eikä käsittelyasiakirjoja lähetetä enää sähköpostitse.

Valiokunnat voivat itse myös päättää, pidetäänkö niiden asiakirjat salassa, mutta käytännössä näin tapahtuu työjärjestyksen pykälien takia harvoin. Lavapuro ei näe tarvetta muuttaa käytäntöjä.

– Kannatan itse julkisuutta ja avoimuutta. Olisin varovainen siinä, milloin lähdetään asettamaan salassapitovelvoitteita kansanedustajille. Tähän asti on voitu luottaa, että toimitaan hyvien tapojen mukaisesti. En näe syytä, että tätä pitäisi erityisesti muuttaa, mutta onhan sekin mahdollista.

Lue lisää:

Sote-vuoto järkytti eduskuntaa: Valinnanvapauden toteuttamista halutaan porrastaa