1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyttyset

Pian selviää, millainen mökkiläisten riesan määrä on tänä kesänä – "Näyttää, että hyttysiä on normaalia vähemmän"

Hyttyset kehittyvät kosteissa painanteissa ja niiden kehittyminen kestää 2–3 viikkoa.

hyttyset
hyttynen imee sormesta verta
AOP

Lämmin ja kuiva kevät on hemmotellut tänä vuonna suomalaisia. Hemmottelua saattaa olla lisää luvassa, jos lämpimät ilmat jatkuvat vielä muutaman viikon. Kuiva kevät tarkoittaa myös vähemmän hyttysiä.

Hyttyset kehittyvät kosteissa painanteissa, joissa lämpötila on noin 15–20 astetta. Kehittymiseen menee noin 2–3 viikkoa.

Seuraavat kaksi viikkoa ovatkin ratkaisevia. Kainuun ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo, että seuraavan parin viikon sisällä nähdään, paljonko hyttysiä alkaa kuoriutumaan.

Jos tässä välissä sataa vettä, osa hyttysistä, jotka ovat nyt toukkavaiheessa, pelastuu. Mutta jos kosteat painaumat kuivuvat, on siellä olevien hyttysten tarinan loppu.

– Kevään kosteus ratkaisee. Mutta siltä näyttää, että tänä kesänä hyttysiä on normaalia vähemmän.

"Soilta tulee aina hyttysiä meidän riesaksi"

Vaikka näillä näkymin hyttysiä tulee olemaan normaalia vähemmän, ei hyttysiltä kuitenkaan täysin vältytä. Etenkin Pohjois-Suomessa suoalueita on melko paljon, ja ne pysyvät kosteina, vaikka maalla olevat lätäköt kuivuisivatkin.

– Soilta tulee aina hyttysiä meidän riesaksi, Leinonen toteaa.

Etelä-Suomikaan ei jää täysin ilman hyttysiä, vaikka niitä huomattavasti pohjoista vähemmän onkin. Aina löytyy kosteikkoja, joissa ne pääsevät kehittymään.

Kesän alussa hyttysmäärä saattaa näyttää Leinosen mukaan aluksi runsaalta, etenkin sellaisilla alueilla, jossa kevät on ollut kuiva ja lämmin.

– Koska hyttysten kuoriutuminen tapahtuu yhtä aikaa, lentelee niitä aluksi todella paljon.

Lue seuraavaksi