1. yle.fi
  2. Uutiset

Somalian erillisalueet Puntmaa ja Somalimaa sotivat keskenään

Vuosia kytenyt konflikti roihahti veriseksi sodaksi.

Somalia
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Somaliasta irtautumaan pyrkivä Somalimaa ja Somaliaan autonomisesti kuuluva Puntmaa ovat ajautuneet keskinäisiin taisteluihin. Rajakahakoissa kerrotaan kuolleen kahden päivän aikana kymmeniä sotilaita..

Kiista koskee maiden välisellä Soolin alueella sijaitsevaa Las Anodin kaupunkia. Se on Somalimaan hallussa, mutta Puntmaa katsoo sen kuuluvan itselleen.

Puntmaan sotilaskomentaja Abdifatah Saiid kertoo, että Somalimaan joukot hyökkäsivät Puntmaahan, jolloin Puntmaan joukot joutuivat tekemään vastahyökkäyksen.

– Se oli helvetillinen taistelu. me tapoimme 30 sotilasta Somalimaasta [...] ja menetimme itse kuusi sotilasta, hän kertoi.

Puntmaa sanoo ottaneensa vangiksi 11 haavoittunutta Somalimaan sotilasta.

– Me jatkamme taistelua, kunnes saavutamme Las Anodin kaupungin, joka on meidän, mutta laittomasti Somalimaan hallussa, sanoi paikallinen sotilaskomentaja uutistoimisto Reutersille.

Viime kuussa ainakin 45 ihmistä kuoli maiden välisellä rajalla, kun osapuolet taistelivat Somalimaan miehittämästä Tukaraqin kylästä.

Puntmaa syyttää Somalimaata hyökkäyksestä.

Somalimaa puolestaan sanoo Puntmaan hyödyntävän Afrikan sarven yli viime viikolla pyyhkineen hirmumyrskyn aiheuttamaa kaaosta.

Somalimaa ilmoitti irtautuvansa Somaliasta vuonna 1991. Se toimii itsenäisen valtion tavoin, mutta ei ole saanut itsenäisyydelleen muiden maiden tunnustusta.

Puntmaa on Somaliaan kuuluva puoliautonominen alue.

29.5. klo 10.10 Uutista täsmennetty. Puntmaa ei pyri irtautumaan Somaliasta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi