1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elon Musk

Elon Musk tylytti mediaa ja uhkasi perustaa oman Pravda-nimisen uutissivustonsa

Muskin uutisten lukijat saisivat itse esittää arvioitaan artikkelien luotettavuudesta.

Elon Musk
Elon Musk
Elon MuskAOP

Yhdysvaltalainen monialayrittäjä ja miljardööri Elon Musk on saanut tarpeekseen suurista mediayrityksistä ja uhoaa perustavansa oman uutissivuston, jonka hän nimeää mahdollisesti Neuvostoliiton kommunistipuolueen lehden mukaan.

Musk lähetti muutama päivä sitten useita twiittejä, joissa hän arvosteli mediayhtiöitä siitä, että ne painostavat toimittajia kirjoittamaan juttuja, joilla kalastellaan mahdollisimman paljon klikkejä ja niiden myötä dollareita, totuudesta välittämättä. Toimittajien vaihtoehtona on saada potkut, hän sanoo.

Muskin rajun reaktion taustalla on ilmeisesti tuohtumus siitä, miten tiedotusvälineet ovat kertoneet hänen sähköautoyhtiöstään Teslasta ja sen uuden mallin Model 3:n ongelmista. Esimerkiksi Model 3:n jarruogelmat on noteerattu myös meillä, ainakin Kauppalehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Keskustelun käynnistäneessä twiitissään Musk kuvasi mediayhtiöitä omahyväisen tekopyhiksi yhtiöiksi, jota väittävät kertovansa totuuden, mutta vain kuorruttavat hieman sokerilla valheitaan. Siksi suuri yleisö ei enää arvosta niitä, hän lisää.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Musk sanoo, että hänen uutissaitillaan lukijat pääsevät itse arvioimaan uutisen totuudenmukaisuutta ja arvottamaan toimittajien ja julkaisujen luotettavuutta.

Totuus tai ei

Aluksi Musk sanoi nimeävänsä sivuston Pravdaksi, joka oli myös Neuvostoliitossa kommunistipuolueen pää-äänenkannattajan nimi. Suomeksi sana tarkoittaa totuutta. Myöhemmin hän kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin ja pohti mahdollisuutta, että sen nimeksi tulisi sittenkin "You' re right" eli "Olet oikeassa".

Musk on vakuuttunut, että toimittajat ja kustantajat noteeraisivat luotettavuusarvion, vaikka yleisö ei siitä välittäisikään. Hän myös kysyi Twitterissä seuraajiltaan kantaa tällaiseen sivustoon. Äänestyksen sulkeutuessa torstaina, oli 88 prosenttia yhteensä 680 000 vastaajasta antanut tukensa Muskin uutissaitille.

– Syystä tai toisesta minusta ei ole pitkään aikaan tuntunut näin hyvältä. Toivottavasti teistäkin tuntuu hyvältä, hän lisäsi.

Vain uusi provo?

Teslasta, SpaceX:stä ja Hyperloop-hankkeistaan tunnettu Musk tiedetään henkilöksi, jolla on tapana lähettää Twitterissä provokatiivisia viestejä, jotka eivät välttämättä johda mihinkään sen enempään.

The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa, että viime aprillipäivänä Musk lähetti twiitin, jossa hän vihjasi Teslan vararikosta. Pian seurasi toinen twiitti, jossa hän sanoi vain vitsailleensa. Toisessa tuoreessa twiitissä Musk kertoi aikeestaan perustaa makeisyhtiö. Sillä hän viittasi toiseen miljardööriyrittäjään Warren Buffetiin, jonka yritys Berkshire Hathway Inc valmistaa makeisia.

Muskin runsas twitteröinti on saanut monet vertaamaan häntä presidentti Donald Trumpiin. Yhtäläisyyden taisi huomata myös Trumpin poika Donald Trump jr, joka vastasi Muskin twiittiin isänsä tyyliin:

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä
Lue seuraavaksi