Pöllölaakso kaupan – Suomen valtion miljoonatuki ei rauhoittanut ruotsalaisia

MTV on saamassa uuden omistajan teleoperaattori Teliasta. Analyytikon mukaan sisältöjä saisi kännykkään halvemmallakin. Työntekijät pohtivat, paljonko teleoperaattori arvostaa uutistoimintaa.

talous
MTV:n logo betonisen konttorin ulkoseinässä Pasilassa.
MTV:n logo konttorin ulkoseinässä Pasilassa.Yle

Teleoperaattori Telia ja perinteikäs mediatalo Bonnier vahvistivat tänään käyvänsä neuvotteluja jälkimmäisen osapuolen televisioliiketoiminnan ostamisesta.

Suomalaisittain mielenkiintoisin osa tuota liiketoimintaa on MTV.

Pöllölaaksossa uutiseen suhtaudutaan varautuneesti.

– Minkä arvon mahdollinen uusi omistaja antaa uutistoiminnan laajuudelle? Se on se olennainen kysymys, MTV:n Ohjelmatyöntekijät ry:n puheenjohtaja Kari Pyrhönen sanoo.

Kari Pyrhönen
Kari PyrhönenYle

Kauppa ei ole suinkaan varma. Ellei ruotsalainen Resumé-lehti olisi saanut neuvotteluista vihiä, yhtiöt olisivat pitäneet suunsa supussa siihen asti, kunnes nimet kuivuvat paperissa.

Mikäli kauppa toteutuu, MTV:n uutissisältöjä tekevä Mediahub Helsinki on osa myytävää pakettia. Kun valtio lupasi viime vuonna miljoonatuen MTV:n uutistoimintaan, Mediahubin työntekijät uskalsivat jo toivoa rauhallisempaa jaksoa. Toisin kävi.

– Ajattelimme Bonnierin ehkä katsovan seuraavat pari vuotta liiketoiminnan kehittymistä – olihan Suomen valtiokin laittanut rahaa tähän toimintaan, Pyrhönen sanoo.

Samaan aikaan työntekijät muistivat MTV:n tappiot, jotka nousivat viime vuonna 22 miljoonaan euroon.

– Pitää kyllä työntää pää aika syvälle pensaaseen, jos ne haluaa unohtaa, Pyrhönen sanoo.

Sijoittajat eivät ilahtuneet

Sijoittajat eivät Telian suunnitelmasta ilahtuneet. Illalla teleoperaattorin osakekurssi oli noin kahden prosentin laskussa.

Teliaa työkseen seuraava OP:n analyytikko Kimmo Stenvall jakaa sijoittajien vaisun tunnelman.

– Kyllä Telia saa todella uskottavan suunnitelman esittää, että tämä kauppa sijoittajia miellyttää. Näistä ei ole tyypillisesti kovin paljon pidetty – tanskalaisen TDC:n ja Modern Times Groupinkin kauppa peruuntui.

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall
OP

Mediasisällöt eivät ole Telialle vieraita. Viimeksi yhtiö kertoi ostavansa jääkiekon SM-liigan esitysoikeudet (siirryt toiseen palveluun). Stenvallin mukaan operaattoreilla on helpompiakin keinoja hankkia sisältöjä asiakkailleen kuin kokonaisen televisioyhtiön ostaminen.

– Esimerkiksi Elisa on tehnyt draamasarjoja yhteistuotantona. Ensin se näyttää niitä Elisa Viihteessä, ja myöhemmin niitä on annettu levitykseen kaupallisille tv-kanaville – ei operaattorin tarvitse ostaa tv-kanavaa, hän sanoo.

Stenvall huomauttaa, että MTV ostaa joka tapauksessa sisältönsä pääosin ulkopuolisilta tuotantoyhtiöiltä, uutistoimintaa lukuun ottamatta.

– Tämä on kalliimpi kortti, kuin mikä olisi välttämätöntä. Ja minun näppituntumani on joka tapauksessa se, etteivät kuluttajat sisältöjen mukaan valitse kännykkä- tai laajakaistaoperaattoreitaan.

"Toivon että ei"

Resumé-lehden mukaan Telia maksaa MTV:stä, Ruotsin TV4:stä ja C More -maksukanavista jopa miljardi euroa. Uskooko Stenvall kaupan syntyvän?

– Teliaa seuraavana analyytikkona toivon, että ei synny. Mutta jos syntyy, toivottavasti yhtiöllä on osoittaa tosi järkevä kehityspolku, jolla kauppahintaa perustellaan.

Suomalaiselle uutistuotannolle kauppa ei Kimmo Stenvallin arvion mukaan ole erityinen uhka.

– Jos maksaa tuollaisen summan, on erittäin iso intressi saada katsojia kaikkialta. Suomi on Telialle tärkeä markkina.