Hyppää sisältöön

Tanskan kruununprinssi Frederik täyttää 50 vuotta

Suositun tulevan hallitsijan juhlallisuuksia on vietetty jo pitkin viikkoa.

Urheilullisella Tanskan kruununprinssillä on runsaasti edustustehtäviä. Hän jakoi muun muassa jääkiekon MM-kisoissa mitalit Ruotsin ja Sveistsin joukkueille Royal Arenalla Kööpenhaminassa viime sunnuntaina. Kuva: Liselotte Sabroe / EPA

Tanskan kruununprinssi Frederik täyttää lauantaina 26. toukokuuta 50 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi Tanskassa on ollut juhlallisuuksia jo kuluneella viikolla.

Suositun tulevan hallitsijan juhlallisuuksia on vietetty jo pitkin viikkoa, kun eri paikkakunnilla on juostu Royal Run. Kruununprinssi itse osallistui juoksuun viidellä eri paikkakunnalla. Myös hänen vaimonsa Mary ja kaikki neljä lasta osallistuivat juoksuun Ålborgissa.

Tanskan kruununprinssi Frederik juoksee hänen 50-vuotisjuhlien vuoksi järjestetyssä Royal Run -juoksutapahtumassa Aalborgissa. Kuva: Henning Bagger / EPA

Juoksutempaus oli toteutettu prinssin elämänvaiheiden mukaan. Ålborg kuvasi lapsuutta, joten juoksijoina olivat lapset ja perheet. Århus oli kruununprinssi opiskeluaikaa, joten juoksuun osallistuivat opiskelijat.

Esbergin juoksulla muisteltiin prinssin sotilasaikaa, joten juoksutapahtumassa pinkoivat sotilaat. Odensessa oli esillä hänen toimintansa olympialaisissa sekä kiinnostuksensa urheiluun. Pääkaupungissa Kööpenhaminassa puolestaan hänen tuleva monarkin tehtävänsä.

Tanskan kruununprinsessa Mary sekä lapset prinsessa Isabella, prinssi Vincent, prinsessa Josephine ja prinssi Christian hymyilevät Kööpenhaminassa kruununprinssi Frederikin 50-vuotisjuhlien kunniaksi järjestetyssä Royal Run -juoksutapahtumassa. Kuva: Martin Sylvest / EPA

Royal Run oli kokonaisuutena suuri kansanjuhla. Terrorismin aikakaudella näkyviä turvatoimia oli hämmästyttävän vähän. Kruununprinssi on suosittu ja tanskalaisten rakastama.

Kruununprinssistä on julkistettu myös uusi muotokuva (siirryt toiseen palveluun), 50-vuotislogo (siirryt toiseen palveluun) ja viralliset syntymäpäivävalokuvat.

Tanskan kuningatar Margareeta II, kruununprinsessa Mary, kruununprinssi Frederik, prinsessa Isabella, prinssi Christian, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine sekä taidemaalari Ralph Heimans yhteiskuvassa kruununprinssin uuden muotokuvan julkistamisen jälkeen Frederiksborgin linnassa. Kuva: Keld Navntoft / EPA

Gaalaillallinen ja vilkutuksia linnan parvekkeelta

Virallinen syntymäpäivä on lauantaina. Kruununprinssi perheineen vilkuttaa Amalienborgin linnan parvekkeelta lauantaina puoliltapäivin paikallista aikaa Kööpenhaminassa.

Illalla on gaalaillallinen Christiansborgin linnassa. Tilaisuuteen osallistuu kuninkaallisen perheen lisäksi vieraita kotimaasta ja ulkomailta.

Kaikille tanskalaisille suunnattu kansanjuhla vietetään sunnuntaina Kööpenhaminassa Royal Arenalla. Tapahtuma välitetään Tanskan televisiossa.