Yhdysvallat ja Pohjois-Korea jälleen "antoisissa keskusteluissa" – vielä torstaina Trump puhui "avoimesta vihanpidosta"

Uutiskanava kertoo, miksi Yhdysvallat perui historiallisen kokouksen.

Pohjois-Korea
Valkoinen talo.
Valkoinen taloZach Gibson / Epa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui torstaina Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa sovitun neuvottelutapaamisen. Hän kirjoitti Pjongjangiin kohteliaasti muotoillun kirjeen, jossa kuitenkin mainitsi Pohjois-Korean harjoittaman" "avoimen vihanpidon".

Kokousta ei kaikesta huolimatta ole vielä haudattu. Eilen perjantaina Trump aprikoi, että kokous saattaisi sittenkin vielä toteutua.

Tänään lauantaina aamuyöllä Suomen aikaa hän lähetti twiitin, jossa sanoi, että Pohjois-Korean kanssa käydään "hyvin tuloksellisia keskusteluja" kokouksen pitämiseksi Singaporessa suunnitellun aikataulun mukaisesti, eli 12. kesäkuuta.

– Jos niin käy, olemme Singaporessa 12. kesäkuuta, ja jos tarpeellista, [kokousta] voidaan pidentää tuon päivän ylikin, hän kirjoitti.

Uutiskanava kertoo erikoisista käänteistä

Historiallisen tapaamisen peruminen tuli tiedotusvälineille yllätyksenä, mutta uusien tietojen mukaan päätös oli seurausta Pohjois-Korean erikoisesta käyttäytymisestä edeltävinä päivinä. Tapahtumia on selvittänyt uutiskanava CBS (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Korea haukkui keskiviikkona Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen tylyin sanoin. Haukut saattoivat olla Valkoiselle talolle viimeinen pisara, mutta tätä ennen Pjongjang oli kerännyt paljon epäluottamusta, kertoo CBS.

Pohjois-Korean rajut kannanotot Etelä-Koreassa vuosittain järjestettäviin sotaharjoituksiin saivat Yhdysvallat miettimään, yrittikö Pohjois-Korea "siirtää neuvottelujen maalia".

Vielä enemmän hämmästelyä aiheutti se, että Pohjois-Korea käytännässä lopetti yhteydenpidon Yhdysvaltojen kanssa useaksi päiväksi, vaikka Singaporen kokouksen valmistelut olivat kuumimmillaan. Pohjois-Korean edustajat eivät tulleet tapaamaan Yhdysvaltain edustajia Singaporeen, kun kokouksen käytännön valmisteluista oli tarkoitus sopia.

Kun Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Etelä-Korean johto yrittivät ottaa yhteyttä Pjongjangiin, he eivät saaneet vastausta.

Lisäksi Yhdysvallat hermostui, kun se ei mielestään saanut riittävästi tietoa, oliko Pohjois-Korea todella tuhonnut lupauksensa mukaisesti ydinkoealueensa.

Herkkää asetelmaa sotki varapresidentti Pence, joka televisiossa mainitsi Pohjois-Korean ydinasekiistan yhtensä ratkaisuvaihtoehtona "Libyan mallin". Pence tarkoitti puheenvuorollaan poliittista kehitystä, jonka tuloksena Libya luopui vapaaehtoisesti ydinaseiden hankkimisesta.

"Libyan mallin" saattoi silti tulkita uhkaukseksi, sillä kahdeksan vuotta ydinaseista luopumisen jälkeen Libyan johtaja Muammar Gaddafi ammuttiin nöyryyttävällä tavalla kansannousun seurauksena.

Molemmat osapuolet ovat viestittäneet, että ovat edelleen halukkaita kokoukseen.

Lue lisää:

Trump perui kiireessä valmistellun ja epäonnistumaan tuomitun Kim-tapaamisen

Lähteet: AFP, Reuters