Irlanti on hyväksymässä abortin – historiallisen päivän ääntenlaskenta valmistuu lähitunteina

Perjantain kansanäänestyksen arvioitiin etukäteen olevan tiukka. Jos ovensuukyselyiden antama tulos pitää, muuttuu maan jyrkkä aborttilaki selvän enemmistön tuella.

abortti
Molempien puolten vaalimainoksia lyhtypylväässä Dublinissa.
Aidan Crawley / EPA

Kuten maan pääministeri Leo Varadkar asian muotoili, Irlannissa herättiin tänään historialliseen päivään.

Irlantilaiset äänestivät perjantaina maan tiukan aborttilainsäädännön muuttamisesta ja ovensuukyselyiden mukaan tulos on selvä: valtaosa irlantilaisista olisi valmis kumoamaan perustuslain kahdeksannen lisäyksen eli käytännössä laillistamaan abortin.

Irlannin yleisradioyhtiön RTÉ:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 69,4 prosenttia irlantilaisista ja Sanomalehti Irish Timesin ovensuukyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) 68 prosenttia irlantilaisista olisi lain muuttamisen puolella.

Vahvimman kannatuksen lakimuutos sai Irish Timesin mukaan nuorilta kaupunkilaisilta. Tiukimmin sitä vastustivat yli 65-vuotiaat irlantilaiset. Lehti kuitenkin huomauttaa, ettei äänestystulosta voi ovensuukyselyn perusteella summata niin (siirryt toiseen palveluun), että vanhemmat, maaseudulla asuvat ihmiset olisivat yksinomaan vastustaneet lakimuutosta.

Tulos selvillä iltapäivällä

Äänestäminen päättyi puolilta öin Suomen aikaa ja pian sen jälkeen julkaistut ovensuukyselyt näyttivät äänestystuloksen kallistuvan ennakoitua vahvemmin kyllä-leirin voittoon (siirryt toiseen palveluun).

Ääntenlaskenta alkoi yhdeltätoista Suomen aikaa ja tuloksen odotetaan selviävän myöhään iltapäivällä.

Liberaalina tunnettu pääministeri Leo Varadkar sanoi ensimmäisen kerran syksyllä, että abortista tulisi järjestää kansanäänestys. Alkuvuodesta Irlannin hallitus päätti, että äänestys järjestetään.

Jos ääntenlaskenta vahvistaa ovensuukyselyiden ennustaman tuloksen esittää Irlannin hallitus lakia, joka sallii abortin kaikissa tapauksissa 12. raskausviikkoon asti. Sen jälkeen abortti olisi sallittu 24. raskausviikkoon saakka, jos äidin henki tai terveys on vaarassa tai jos sikiöllä on kehityshäiriö, jonka takia se ei selviä hengissä.

Katolinen kirkko on vastustanut lakimuutosta.

Lue lisää:

Irlanti ei salli raskaudenkeskeytystä, vaikka sikiön vamma johtaisi varmaan kuolemaan – Aborttimatka Englantiin oli ”elämäni kauhein kokemus”