Pohjois- ja Etelä-Korean johtajilla yllätystapaaminen maiden rajalla

Tapaamisesta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen. Tavoitteena oli tasoittaa tietä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen tapaamiselle.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un (vas.) ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-Inin.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un (vas.) ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-Inin (oik.) edellisessä tapaamisessa 27. huhtikuuta.EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ovat tavanneet maiden välisellä demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä.

Kaksi tuntia kestäneestä tapaamisesta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Koreoiden johtajat keskustelivat Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen mahdollisesta tapaamisesta, joka on ajautunut vaikeuksiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina peruneensa tapaamisen. Perjantaina Trump kuitenkin sanoi, että huippukokous on yhä mahdollista järjestää.

Varhain lauantaina Suomen aikaa Trump lähetti twiitin, jossa hän kertoi, että Pohjois-Korean kanssa käydään tuloksellisia keskusteluja kokouksen järjestämisestä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Trumpin ja Kimin oli määrä tavata Singaporessa 12. kesäkuuta.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin on määrä kertoa Kimin kanssa käytyjen keskustelujen tuloksista sunnuntaina.

Kyseessä oli toinen Koreoiden johtajien tapaaminen lyhyen ajan sisällä.

Kim ja Moon tapasivat edellisen kerran huhtikuun lopussa. Tuolloin johtajat ilmoittivat maiden tavoittelevan rauhansopimusta ja sotatilan lopettamista.

Tavoitteiksi julistettiin myös ydinaseriisunta Korean niemimaalla, maiden välisen kommunikaatiotoimiston perustaminen ja maiden johtajien säännölliset tapaamiset.

Viime viikkoina Koreoiden väliset jännitteet ovat kuitenkin taas kasvaneet Pohjois-Korean tuomittua voimakkaasti Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteiset sotaharjoitukset.

Puolitoista viikkoa sitten Pohjois-Korea perui ministeritason tapaamisen Etelä-Korean kanssa.

Lähteet: Reuters