Herätys: Eläköityvä arkkipiispa uskoo kirkon muutokseen, Florida valmistautuu myrskyyn, Koreoiden johtajat aikovat tavata säännöllisesti

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Kalle Mäkelä / Yle

Eläköityvä arkkipiispa uskoo kirkon muutokseen

Suomen 14. arkkipiispa Kari Mäkinen luovuttaa tänään sauvansa seuraajalleen. Mäkinen haluaa eroon vaikenemisen kulttuurista, ja toivoo, että kirkko tekee pikaisia korjauksia homoparien vihki- ja avioliitto-oikeuksiin.

Sari Sarkomaa ja Pilvi Torsti
Tiina Jutila / Yle

Demarit ja kokoomus napit vastakkain oppivelvollisuuden pidentämisestä

Kannatusmittauksissa kärjessä keikkuvat SDP ja kokoomus ovat erimielisiä siitä, miten syrjäytymistä pitäisi torjua. SDP laittaa painoarvon oppivelvollisuuden pidentämiselle, kun taas kokoomus korostaa varhaiskasvatusta. Puolueet voivat ensi vaalikaudella muodostaa hallituksen ytimen.

Felipe Oliveira Baptista
Portugalilaisyntyinen Felipe Oliveira Baptista luotsasi Lacosten suunnittelijoita kahdeksan vuotta.Juha Heikanen / Yle

Kulttuurivieras: Lacosten entinen luova johtaja Felipe Oliveira Baptista näki, kuinka muodin tuotanto pyrähti yhä kiihtyvään vauhtiin

Muotisuunnittelija Felipe Oliveira Baptista luopui omasta vaatemerkistään johtaakseen Lacosten suunnittelijoita. Hän nosti muotitalon uuteen lentoon, mutta lopulta luovuus alkoi loppua. Lue lisää jutustamme.

Kartassa näkyy myrskyn kulkeminen kohti pohjoista.
Alberto-myrsky National Hurricane Centren kartassaNhc/Epa-Efe

Florida valmistautuu Alberto-myrskyn saapumiseen

The National Hurricane Centre on antanut myrskyvaroituksen Floridaan ja Alabamaan lähestyvän subtrooppisen Alberto-myrskyn takia. Alberto-myrsky liikkuu pohjoiseen Kuubasta ja sen odotetaan vahvistuvan, kun se liikkuu Meksikonlahden yli. Florida ja Mississippi ovat aloittaneet hätätilavalmistelut. The National Hurricane Centren varoitus on voimassa ainakin tiistaihin asti.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kättelevät.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.Korea Summit Press / EPA

KCNA: Koreoiden johtajat aikovat tavata jatkossa säännöllisesti

Pohjois-Korean hallinnon äänitorven KCNA-uutistoimiston mukaan Koreoiden johtajat ovat sopineet tapaavansa jatkossa "säännöllisesti". Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat eilen maiden välisellä demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä.

Sunnuntai-iltapäivän sää.
Ilmatieteen laitos

Aurinkoinen ja kuiva sää jatkuu

Aurinkoinen ja kuiva kesäsää jatkuu, kertoo Ilmatieteen laitos. Pohjoisesta virtaa maahan tilapäisesti hieman viileämpää ilmaa. Kuivuus jatkuu vaikeana, eikä sateita ole lähiaikoina odotettavissa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.