1. yle.fi
  2. Uutiset

"Haluamme saattaa tämän loppuun oman sukupolvemme elinaikana" – Putin ja Abe haluavat selvittää Kuriilien aluekiistan

Putin ja Abe tapasivat Moskovassa lauantaina.

Kuriilien saaret
Vladimir Putin kättelee Shinzo Abea.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe tapasivat Moskovassa toukokuussa 2018.Maxim Shemetov / Epa-Efe

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe lupasivat lauantaina, että maat yrittävät saada aikaiseksi sopimuksen ja selvittää Kuriilien aluekiistan.

Putin ja Abe tapasivat Moskovassa. Kuriilit jäivät Neuvostoliiton hallintaan toisen maailmasodan päättyessä. Japanin mukaan Kuriilien eteläiset saaret kuuluvat sille. Aluekiistan takia Japani ja Venäjä eivät ole allekirjoittaneet muodollista rauhansopimusta toisen maailmansodan päätyttyä, mikä on hidastanut muun muassa maiden kauppasuhteiden kehittymistä.

– Uskomme, että on tärkeää jatkaa kärsivällisesti sellaisen ratkaisun etsimistä, joka tyydyttäisi sekä Venäjää että Japania ja jonka molempien kansalaiset voisivat hyväksyä, Putin sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Ratkaisun löytyminen ei ole helppoa, mutta haluaisimme saattaa tämän asian loppuun oman sukupolvemme elinaikana, Abe kommentoi.

Keskustelua myös Pohjois-Korean tilanteesta

Abe lisäsi Japanin olevan kiitollinen Venäjälle, joka sallii japanilaisten vierailla Kuriileille haudattujen sukulaisten haudoilla.

Aiemmin Abe sanoi, että hän toivoo uutta läpimurtoa aluekiistassa. Japani on varonut aluekiistan vuoksi kritisoimasta Venäjää esimerkiksi sen roolista Syyriassa. Putin ja Abe keskustelivat tapaamisessa myös Pohjois-Korean tilanteesta.

Putinin mukaan osapuolten tulisi säilyttää itsehillintänsä.

– Tärkeintä on, että Pohjois-Korea suorittaa kokonaisvaltaisen ja peruuttamattoman ydinaseriisunnan, Abe sanoi.

Uutistoimisto AP:n mukaan Japani myös pyrkii vauhdittamaan liiketoimintaprojekteja Kuriilien saarilla riidan ratkaisemiseksi.

– Japanilaiset ja venäläiset voivar saada yhteisen saaren hedelmät saarille, Jos teemme yhteistyötä, voimme saavuttaa hyviä tuloksia, jotka tuovat molemminpuolista hyötyä, Abe sanoi.

Putin sanoi myöhemmin, että japanilainen businessdelegaatio vierailee saarilla tämän vuoden aikana.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi