1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Florida valmistautuu Alberto-myrskyn saapumiseen – useisiin osavaltioihin annettu varoitus

Alberto-myrsky liikkuu kohti Kuuban läntistä kärkeä.

Alberto-myrsky National Hurricane Centren kartassa Kuva: Nhc/Epa-Efe

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus on antanut myrskyvaroituksen Floridaan ja Alabamaan lähestyvän subtrooppisen Alberto-myrskyn takia. Alberto-myrsky liikkuu pohjoiseen Kuubasta ja sen odotetaan vahvistuvan, kun se liikkuu Meksikonlahden yli. Florida ja Mississippi ovat aloittaneet hätätilavalmistelut.

The National Hurricane Centren varoitus on voimassa ainakin tiistaihin asti.

Myrskyn on arveltu saavuttavan Alabaman aikaisin maanantaiaamuna paikallista aikaa. Alabaman viranomaiset ovat sanoneet, että asukkaiden pitäisi valmistautua tulviin.

Floridan kuvernööri on julistanut hätätilan kaikkiin 67 piirikuntaan ja paikallisia viranomaisia on kehotettu varaamaan riittävästi aikaa ja resursseja valmistautumiseen.

Alberto-myrsky liikkuu hitaasti ja uhkana on, että se tuo mukanaan rankkoja sateita, mutavyöryjä ja tulvia Meksikon, Kuuban ja Yhdysvaltain rannikolle lähiaikoina.

Albertoksi nimetty myrsky on ensimmäinen subtrooppinen myrsky tänä vuonna. Sen pelätään voimistuvan hurrikaaniksi. Vuonna 2017 Irma-hurrikaani tappoi useita kymmeniä ihmisiä Karibianmerellä ja Floridassa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO arveli, että Irma oli yksi kaikkien aikojen pahimmista myrskyistä koko maapallolla.

Päivitetty klo 3.01. Lisätiedoilla Floridan tilanteesta

Päivitetty klo 22.05. Korjattu kirjoitusvirhe