1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Tytöt pärjäsivät yo-kokeissa, Trump kehuu Pohjois-Koreaa ja säässä päästään taas helteen tuntumaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Hajukoira Iines. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Suomalaistutkimus: Koirat voivat oppia haistamaan uniapnean

Suomalaislääkäreiden tutkimuksessa kaksi koiraa kolmesta oppi erottamaan uniapneaa sairastavan virtsan terveen ihmisen virtsasta. Toiveena on, että koiria voisi tulevaisuudessa hyödyntää uniapnean seulonnassa, sillä nykyiset menetelmät ovat hitaita ja kalliita.

Tytöt päihittivät pojat lähes kaikissa ylioppilaskokeissa – Katso kevään ylioppilaiden väliset erot omassa lukiossasi

Kuva: Markku Rantala / Yle

Vertasimme tyttöjen ja poikien välisiä eroja tänä keväänä valmistuvien ylioppilaiden arvosanoissa. Tyttöjen keskimääräinen arvosana oli lähes kaikissa aineissa parempi kuin poikien. Pojat olivat kuitenkin parempia englannissa, pitkässä venäjässä, kemiassa ja pitkässä matematiikassa. Jutun lopussa voit katsoa tyttöjen ja poikien välisiä eroja myös lukioittain.

Lapin hotellikeisari lupaa turismiin ennätysvuotta – vain tulivuori voi estää

Kuva: YLE

Lapland Hotelsin omistaja Pertti Yliniemi lupaa alueen matkailubuumin jatkuvan ja tekevän taas uuden ennätyksen. Lapland Hotelsin omistaja ja Lapin Keisariksikin sanotulla Yliniemellä on vankka näppituntuma Lapin matkailun kaikkiin ulottuvuuksiin.

Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan tapaaminen uudelleen suunnitteille

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen johtajien tapaamisen kanssa on soudettu ja huovattu. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien historiallista huipputapaamista on huhtikuun jälkeen pohjustettu, suunniteltu, sovittu ja peruttu. Nyt tapaamisen toteutuminen näyttää jälleen mahdolliselta. Yhdysvaltojen edustajia on matkustanut Pohjois-Koreaan valmistelemaan mahdollista huipputapaamista., vahvistaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Sää: Etelässä aurinkoista ja lämmintä – pohjoisessa vaihtelevampaa

Kuva: Yle

Maasto on hyvin kuiva koko maassa. Ajantasaiset metsä- ja ruohikkopalovaroitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivulta. Viikko alkaa lämpimänä suuressa osassa maata. Etelässä on selkeää ja lämpötila kohoaa paikoin hellerajan tuntumaan. Lapissa sää on vaihtelevampaa ja jo maanantaina tulee paikoin vähäisiä sadekuuroja.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.