1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Suonenjoen mansikanviljelijät painavat töitä yötä myöten ja toivovat sadetta: "Mansikkakaudesta tulossa lyhyt ja ytimekäs"

Viljelijät epäilevät, että kuumuus syö jonkin verran kesän satoa.

Mansikka
Kypsyviä mansikoita pellolla.
Mansikkasatoa vuonna 2016.Kirsi Lönnblad /Yle

Suomen mansikkakeitaalla Suonenjoella viljelijät painavat nyt pitkää päivää.

– Mahdotonta kiirettä pidetään. Ei tahdo tunnit riittää päivässä että ehtisi kaikki hommat tekemään. Tämä helle lyö valtavasti painetta marjanviljelijälle ja yleensäkin viljelijöille, sanoo Metsäpellon mansikkatilaa isännöivä Jussi Huttunen.

Päälle rysähtää kerralla kaikki: istutukset, kastelu ja tuholaistorjunta. Työt venyvät yöhön, jolloin on viileämpää. Kelit tekemiseen tosin ovat mukavammat kuin viime vuonna.

– Viime vuonna kun istutettiin niin satoi välillä lunta. Nyt tehdään istutushommia yöllä, kun on viileämpää ja yökaste tulee pellon pintaan. Kahdelta aamuyöllä näkee jo ihan hyvin, Halolanmäen Juholan tilan isäntä Vesa Soirio naurahtaa.

Kiirettä riittää myös pelloltaan tavoitetulla Soiriolla.

– Kelloa vastaan juostaan.

Mansikkaa luvassa jo juhannukseksi

Viime viikkojen lämpö povaa hyvää ja huonoa: kukinnat ovat hyvässä vaiheessa ja sadosta on tulossa aikainen, mutta jatkuva auringonpaiste uhkaa jo satomääriä.

– Komeaahan tämä on ollut ainakin auringonottajille! Me tietysti kaivattais vähän rauhallisempaa keliä, ja vettä saisi tulla taivaalta, sanoo Nenosen mansikkatilan Juha Nenonen.

Vuoden 2016 Mansikkaisännäksi valittu Nenonen on juuri kastelemassa peltoaan.

– Pumput saavat olla päällä koko ajan, että kosteus pysyy muovin sisällä hyvänä.

Jussi Huttusen mukaan kuumuus syönee jonkin verran kesän satoa. Toisaalta marjat eivät jää peltoon, kuten viime vuoden myöhäisenä ongelmakesänä.

– Veikkaan että helteet leikkaavat kiloja. Ennen juhannusta varmaan aletaan saamaan marjaa, ja näyttäisi siltä että marja tulee ympäri Suomea yhtä aikaa. Mansikkakaudesta tulee varmaan lyhyt ja ytimekäs, Huttunen povaa.